Eveniment

Dilema asiguratorilor la constatarea amiabila: Cum se stabileste vinovatul?

25.05.2009, 17:26 305

Cu doar o luna inainte de data intrarii in vigoare a constatarii amiabile a accidentelor auto fara victime - 1 iulie 2009 - asiguratorii au cerut amanarea aplicarii acestei proceduri, sustinand ca exista inca multe neclaritati, in principal in ceea ce priveste stabilirea vinovatiei la producerea unui accident. Solicitarea lor a fost respinsa de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

 
Blocajul poate aparea la asiguratori
Constatarea amiabila a unui accident presupune ca soferii sa completeze un formular cu detalii despre accident, iar documentele de introducere in reparatie a masinilor sa fie eliberate de asiguratorul fiecaruia, fara sa fie necesara interventia Politiei. In acest fel, soferii vor putea evita cozile interminabile de la Politie.
„Daca inainte vinovatul era stabilit de politie, acum aceasta responsabilitate le revine asiguratorilor. Va fi o mare problema daca societatile de asigurare nu se vor intelege la stabilirea vinovatiei", a declarat Ovidiu Vadean, directorul diviziei de daune din cadrul Asirom, a treia companie din piata asigurarilor si unul dintre cei mai mari jucatori de pe segmentul auto.
El da exemplul a doi soferi implicati intr-un accident de circulatie, fiecare asigurat la o alta societate. Daca pentru acelasi accident fiecare societate stabileste ca asiguratul ei este vinovat, se platesc doua despagubiri in baza politelor de asigurare de raspundere civila auto (RCA). Daca s-ar stabili un singur vinovat, de exemplu primul sofer, despagubirile ar fi platite numai de societatea acestuia, adica el isi va repara masina in baza asigurarii Casco (daca are), iar cel caruia i-a produs paguba va plati reparatiile in baza politei RCA a vinovatului. In acest caz, societatea soferului pagubit nu ar plati nimic.
CSA a precizat recent ca noua procedura este doar o alternativa, iar soferii pot merge in continuare la Politie pentru rezolvarea accidentelor.
„Daca asiguratorii nu se inteleg, cazul poate fi rezolvat de Politie. Cozile de la birourile de constatare nu se vor muta la asiguratori, deoarece, in timp ce in Bucuresti sunt doar sase sectii de Politie, numarul asiguratorilor care practica RCA este de 16 si fiecare are cel putin o sucursala in Capitala", afirma Bogdan Andriescu, presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari (UNSAR) si directorul general al brokerului EOS Risq.
 
De doi ani in Bulgaria
Tudor Moldovan, fostul director general al Generali Asigurari, in prezent administrator al doua companii ale grupului Generali din Bulgaria, spune ca in Bulgaria constatarea amiabila functioneaza deja de doi ani, insa acolo parcul auto este format in cea mai mare parte din masini second-hand, a caror reparatie este mai ieftina.
„Daca toti asiguratorii vor avea aceleasi reguli de solutionare a daunelor, sistemul ar putea functiona. Societatile de asigurare trebuie sa aiba inspectori de daune foarte bine pregatiti pentru a putea rezolva cazurile mai complicate de stabilire a vinovatiei", explica Moldovan.
In Romania, introducerea constatarii amiabile se discuta din 2006, dar a fost amanata de fiecare data.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO