Eveniment

Diagnostic olandez: Criza de forta de munca in constructii e o falsa problema

Diagnostic olandez: Criza de forta de munca in constructii e o falsa problema

Consultantul olandez Toine Kets spune ca daca din 7 muncitori care stau au lucra macar 4, lucrarea ar fi terminata de doua ori mai repede

19.12.2007, 18:26 97

Criza de forta de munca din constructii, unde este estimat un deficit de circa 170.000 de salariati pentru perioada 2008-2009, ar putea fi rezolvata daca ar creste eficienta muncitorilor.
Eficienta muncitorilor romani din constructii se afla la unul dintre cele mai scazute niveluri din Europa, sub 30.000 de euro/ persoana, potrivit unui studiu efectuat de Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii (ARACO), pe primele locuri fiind situate statele nordice - Norvegia, Finlanda si Danemarca, unde eficienta se situeaza intre 150.000 - 200.000 de euro/persoana.
"Daca va creste eficienta muncitorilor care activeaza pe piata constructiilor nu va mai fi nevoie de import de forta de munca din afara. Nu ar trebui sa ne uitam doar la deficitul de muncitori, ci si la managementul lucrarilor. Muncitorii trebuie sa lucreze constant si maistrul sa dea instructiuni clare", a declarat Toine Kets, managing partner al companiei olandeze de consultanta in resurse umane Actinote, care a deschis anul acesta un birou pe piata romaneasca.
Kets a exemplificat cum poate fi imbunatatita eficienta muncitorilor, dupa ce a aratat o poza facuta pe un santier romanesc unde sase muncitori stateau rezemati de marginea drumului si unul singur lucra. "Daca din cei sapte muncitori ar fi lucrat macar patru, lucrarea ar fi terminata de doua ori mai repede si nu ar mai fi nevoie de atragerea unor noi salariati. Spre exemplu, podul care leaga orasul Bruxelles de aeroport este reabilitat o data la trei ani timp de opt saptamani. In cazul in care compania de constructii termina cu doua saptamani mai devreme i se acorda un bonus, din care jumatate trebuie sa mearga la angajati", explica Kets.
In opinia reprezentantilor ARACO, principalele cauze ale eficientei scazute a muncitorilor sunt lipsa de motivare, salariile scazute si numarul redus de maistri care sa supervizeze lucrarile.
Ei spun ca salariul minim brut in domeniul constructiilor va creste de la 1 ianuarie cu 27%, la 570 de lei lunar, nivel negociat de patronatele si sindicatele in domeniu. La sfarsitul anului viitor, nivelul salariului minim brut urmeaza sa se majoreze la 700 de lei, iar in 2009 va ajunge la 900 de lei. Insa pentru a putea fi competitivi pe piata europeana, constructorii va trebui sa ajunga in urmatorii ani la un salariu mediu de circa 600-700 de euro, similar cu cel din Polonia sau Ungaria.
"Pana la finele anului 2009 va fi nevoie de un total de 550.000 de muncitori in constructii fata de 380.000 cat sunt in prezent", a spus Laurentiu Plosceanu, presedintele ARACO. O solutie luata in considerare tot mai mult de companii pentru acoperirea deficitului de personal este aducerea muncitorilor din China, unde eficienta este similara cu cea a muncitorilor din statele nordice.
"Anul acesta am infiintat o companie specializata in productia de materiale de constructii. Ne gandim sa aducem circa 30 de muncitori chinezi pentru aceasta divizie, din totalul de 200 de salariati necesari", a declarat Tiberiu Andrioaiei, director de divizie in cadrul companiei de lacuri si vopsele Policolor.
Datele ARACO arata ca ponderea cheltuielilor cu forta de munca in costul total al produsului final se situeaza intre 5% si 22%, in timp ce materialele de constructii reprezinta 40-55% din total.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO