Eveniment

Detalii despre PIB-ul din T1: scăderea economiei a fost limitată de agricultură, IT&C şi comerţ

Scăderea economiei în trimestrul I a fost limitată de agricultură, IT&C şi comerţ;PIB de 109 mld.lei

Autor: Ovidiu Tempea

06.06.2012, 10:08 625

Institutul Naţional de Statistică a anunţat miercuri datele estimate pentru primul trimestru, care confirmă evoluţiile anunţate în comunicatul semnal, respectiv o scădere a PIB faţă de trimestrul IV din 2011 cu 0,1%, dar o majorare cu 0,3% faţă de primul trimestru de anul trecut.

PIB-ul s-a cifrat la 109,7 miliarde lei în preţuri curente serie brută, respectiv de 145 de miliarde lei în preţuri curente, serie ajustată sezonier.

Întrucât PIB-ul a coborât două trimestre consecutive în raport cu trimestru precedent, economia se consideră că a intrat în recesiune tehnică.

Potrivit INS, agricultura, silvicultura şi pescuitul a fost ramura de activitate care a înregistrat cea mai mare creştere a volumului de activitate, cu 4,2%, urmată de informaţii şi comunicaţii, cu 2,6%, comerţ cu amănuntul şi ridicata, repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante cu 0,7% şi activităţi de spectacole, culturale şi recreative; reparaţii de produse de uz casnic şi alte servicii, cu 0,6%.

Reduceri mai importante ale volumului de activitate s-au înregistrat în administraţia publică şi apărare; asigurări sociale din sistemul public; învăţământ; sănătate şi asistenţă socială (-5,8%) şi activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (-5,0%). O reducere mai mică s-a înregistrat în industrie (-0,4%), tranzacţii imobiliare (-1,0%), construcţii (-1,2%) şi intermedieri financiare şi asigurări (-1,2%).

Creşterea volumului impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat (+6,0%) corelată cu reducerea semnificativă a subvenţiilor pe produs plătite (-29,2%) au condus la majorarea impozitelor nete pe produs cu 6,8%.

Din punctul de vedere al utilizării Produsului Intern Brut, în trimestrul I 2012 cererea internă a crescut uşor, cu 1,0%, comparativ cu acelaşi trimestru din anul 2011, ca urmare a creşterii seminificative a formării brute de capital fix (+11,8%).

Consumul final total s-a redus cu 0,3%, acesta din urmă fiind influenţat, în mod special, de diminuarea volumului cheltuielii pentru consum final a administraţiilor publice (-3,6%). Cheltuiala pentru consum final a gospodăriilor populaţiei a înregistrat o majorare cu 0,6%.

Un efect negativ asupra PIB l-a avut exportul net ca urmare a reducerii mai accentuate a volumului exporturilor de bunuri şi servicii (-2,9%) comparativ cu cea a volumului importurilor (-1,2%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO