Eveniment

Despre TVA si impozitul pe profit

24.03.2003, 00:00 23

Ministerul finantelor aduce in sfarsit precizari privind metodologia fiscala legata de impozitul pe profit si TVA, unele dintre acestea avand aplicare retroactiva. Astfel, incepand cu 1 ianuarie 2003, in vederea determinarii valorii deductibile a cheltuielilor cu dobanzile aferente imprumuturilor in valuta obtinute de la alte entitati, cu exceptia celor obtinute de la banci, sucursalele acestora si cooperativelor de credit, romane sau straine, de la societati de leasing si/sau de la societati de credit ipotecar, nivelul ratei dobanzii anuale este de 9%, respectiv 2,25 trimestrial, a hotarat guvernul. In cazul leasingului financiar, utilizatorul nu aplica limita prevazuta.
De asemenea, au fost stabilite in sfrarsit conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca persoanele impozabile pentru a beneficia de rambursarea TVA cu control ulterior.
Astfel, a fost eliminata grila de analiza de risc, urmand ca intr-o prima etapa sa fie efectuate rambursari cu control ulterior numai catre marii contribuabili si persoanele care aplica standardele internationale de contabilitate.
Ministerul Finantelor va stabili prin ordin persoanele competente sa aprobe compensarea si rambursarea TVA, precum si procedura de realizare a acestor operatiuni.
De asemenea, in hotarare sunt prevazute drepturile si obligatiile ce le revin persoanelor care aplica de la 1 martie 2003 regimul de scutire pentru operatiunile de arendare, concesionare si inchiriere de bunuri imobile, precum si a conditiilor in care se poate opta pentru aplicarea regimului de taxare in cazul acestor operatiuni.
Pentru aplicarea unitara a acestor prevederi si eliminarea riscurilor unor interpretari diferite au fost date exemple practice in cadrul normelor.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO