Eveniment

Despagubirile pentru regele Mihai I , din privatizare

25.10.2004, 00:00 18



Sursele de asigurare a sumelor care vor fi acordate regelui Mihai I drept despagubiri vor fi stabilite pe baza consultarilor cu Fondul Monetar International, una dintre variantele avute in vedere fiind veniturile obtinute din privatizare, a declarat ministrul finantelor Mihai Tanasescu.



"Nu am stabilit de unde se dau sumele, dar, probabil, vom avea in vedere - dupa consultarea pe care o vom avea cu FMI - veniturile din privatizare", a spus Tanasescu.



O alta varianta, stipulata, in faza de redactare, in proiectul de lege pentru reglementarea situatiei juridice a bunurilor care au apartinut fostului suveran al Romaniei, Mihai I, este ca suma necesara despagubirii de 30 mil. euro sa fie asigurata de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Finantelor.



Sumele de despagubire vor fi acordate esalonat, pe o anumita perioada, a precizat ministrul Finantelor.



"Acestea sunt detalii care urmeaza sa fie stabilite", a mai spus Tanasescu.



Guvernul a aprobat, printr-un proiect de lege aprobat in sedinta de saptamana trecuta, plata unei despagubiri banesti de 30 mil. euro catre fostul rege Mihai I, pentru imobile nerestituite acestuia, apartinand Domeniului Peles, precum si pentru bunurile din dotarea acestora. Executivul a mai decis restituirea in natura a imobilului "Casa Cavalerilor", aproband, totodata, ca fostul rege, principesa Margareta si principele Radu sa aiba drept de folosinta asupra Palatului Elisabeta, pe durata vietii lor.



Fostul suveran va putea folosi si castelele Peles, Pelisor si Foisor - care raman in patrimoniul statului - pentru organizarea unor evenimente deosebite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO