Eveniment

Despagubirile pentru eleronul Dacia au ajuns la 22 mil. euro

10.05.2004, 00:00 22



Tribunalul Arges a ridicat, in urma unei reevaluari, de la 120 mld. lei la 898 mld. lei - 22 mil. euro, nivelul despagubirilor pe care Automobile Dacia trebuie sa le plateasca fostului angajat Romica Ion Sandu pentru utilizarea unei inventii a acestuia.



Suma actualizata depaseste jumatate din pretul platit de Renault, in anul 1999, pentru pachetul majoritar de actiuni de la Dacia, respectiv 50 mil. $. Despagubirea ar urma sa fie acoperita in cea mai mare parte de la bugetul de stat, intrucat contractul de privatizare prevede ca grupul francez va achita sume de cel mult 100.000 de euro in contul litigiilor anterioare transferului drepturilor de proprietate asupra producatorului auto. In luna februarie a acestui an, Sandu a primit peste 120 mld. lei, dar a solicitat o expertiza de reevaluare, motivand ca suma a fost stabilita printr-o hotarare din 1998. Potrivit purtatorului de cuvant al Tribunalului Arges, Viorel Pavel, expertiza a fost efectuata de Biroul de Expertize Tehnice Judiciare si Contabile din cadrul institutiei. Raportul a fost depus la sfarsitul lunii aprilie la Biroul Executorilor Judecatoresti Arges, care urmeaza sa il transmita partilor, acestea avand posibilitatea de a contesta rezultatele. Cererea fostului angajat de la Dacia a inclus actualizarea in baza nivelului dobanzilor practicate de BNR in intervalul dintre sentinta initiala si data platii.



"Continuam sa avem incredere in justitia romana. Exista doua variante: ca justitia sa se exprime in mod echitabil sau nu", a declarat Constantin Stroe, vicepresedinte Automobile Dacia.



Sandu a proiectat, in anul 1991, capota portbagajului cu eleron inglobat pentru modelul Dacia Berlina 1310. Utilizarea proiectului a permis producatorului de automobile sa renuntarea la eleronul din cauciuc aplicat peste capota, reducand costurile de productie a autovehiculului. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO