Eveniment

Deputatii vor sa impuna fair-play-ul in publicitate

09.04.2003, 00:00 23

Publicitatea comparativa care denigreaza sau discrediteaza concurenta va fi interzisa, au decis, ieri, deputatii, adoptand o ordonanta guvernamentala care modifica legea publicitatii. Ordonanta guvernamentala urmeaza sa fie supusa si votului senatorilor. In schimb, Camera Deputatilor a respins alte doua proiecte care intentionau sa modifice legea publicitatii.
Prima propunere, apartinand deputatului PSD Nicu Spiridon, sustinea sa fie interzisa acordarea de premii in scopul de a-l determina pe consumator sa cumpere bunuri si servicii. Deputatii au apreciat ca nu se poate considera ca promotiile cu premii pot induce in eroare cumparatorii, astfel incat sa fie asimilate cu publicitatea inselatoare. Camera Deputatilor a avut in vedere si faptul ca daca s-ar modifica legea publicitatii in sensul dorit de initiator, acest lucru ar implica redeschiderea negocierilor de aderare pentru capitolul "Protectia consumatorilor si a sanatatii". Acest fapt a fost semnalat de Ministerul Integrarii Europene, care si-a spus cuvantul in privinta acestei initiative.
Cea de-a doua propunere de modificare a legii publicitatii respinsa de deputati apartinea deputatului Sali Negiat, grupul minoritatilor nationale. Sali Negiat dorea sa interzica publicitatea la bauturile alcoolice si tutun in mijloacele de transport in comun, pe panourile stradale, precum si reclama la radio si televiziune a celor doua categorii de produse intre orele 5-24. La respingerea acestei propuneri, deputatii au tinut cont de opiniile transmise de Asociatia Internationala de Publicitate-Filiala Romania, precum si de Asociatia Romana de Comunicatii Audiovizuale. Initiatorul, deputatul Sali Negiat, a spus ca nu va renunta la propunerea sa si va depune la Parlament un alt proiect legislativ de modificare a legii publicitatii care sa interzica publicitatea la tutun si bauturi alcoolice prin panotaj si in mijloacele de transport in comun.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO