Eveniment

Deputaţii USR au admis un raport de adoptare pentru proiectul de lege ce prevede ca bugetul anual pentru medicamente să fie indexat cu rata inflaţiei

Deputaţii USR au admis un raport de adoptare pentru...

Autor: Alexandru Costea, Mediafax

17.12.2019, 17:37 76

Comisia de Sănătate din Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un raport de adoptare pentru proiectul de lege care reduce taxa de clawback pentru medicamentele generice. Un amendament al deputaţilor USR, admis în Comisie, prevede indexarea bugetului anual pentru medicamente cu rata inflaţiei.

Propunerea legislativă modifică şi completează OUG 77/2011 privind stabilirea unei contribuţii pentru finanţarea unor cheltuieli în domeniul sănătăţii.

"Amendamentul a fost depus la o lege pentru reducerea taxei de clawback pentru medicamentele generice, adică acele medicamente ce reproduc moleculele inovative şi pot fi fabricate de orice companie, inclusiv din România, după expirarea patentului deţinut de compania care a inventat medicamentul", se arată într-un comunicat USR.

Amendamentul propus de deputatul USR Cosette Chichirău prevede indexarea bugetului anual pentru medicamente cu rata inflaţiei.

"În prezent taxa pentru medicamentele inovative şi cele generice este identică, iar industria medicamentelor generice a cerut o diferenţiere pe care şi USR a prevăzut-o în programul de guvernare pentru Sănătate. Deputaţii USR din Comisia Buget Finanţe Cosette Chichirău şi Claudiu Năsui au susţinut reducerea taxei de clawback pentru medicamente generice care ajută şi pacienţii, ce vor beneficia de medicamente mai ieftine, şi industria farmaceutică din România, inclusiv Antibiotice Iaşi, în condiţiile în care primii cinci cei mai mari producători locali de medicamente, după cifra de afaceri, reprezintă doar 12,5% din vânzările totale de medicamente din România", se mai arată în comunicat.

Camera Deputaţilor este forul legislativ decizional în acest caz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO