Eveniment

Deputatii au inceput ancheta privind abuzurile retailerilor

16.04.2008, 17:49 21

Comisia pentru politica economica din Camera Deputatilor a inceput ieri audierile in cadrul anchetei privind acuzatiile de concurenta neloiala si practica monopolista a supermarketurilor, urmand sa fie audiati reprezentantii producatorilor de alimente si marfuri nealimentare.
Comisia a fost imputernicita de plenul Camerei Deputatilor sa efectueze o ancheta care sa stabileasca efectele pe care eventualalele practici incorecte le au asupra micilor intreprinzatori, furnizorilor si consumatorilor.
Ancheta a fost initiata dupa ce patronatele si sindicatele din industria alimentara au acuzat marile lanturi de retail de abuz de putere, solicitand autoritatilor sa analizeze pozitia dominanta de care magazinele ar profita pentru a forta negocierile cu furnizorii.
Principalele acuzatii aduse retailerilor sunt impunerea unor taxe ascunse, care duc la cresterea artificala a preturilor, negocierea unor clauze dezavantajoase pentru furnizori si extinderea agresiva, inclusiv in centrele oraselor.
Producatorii sustin ca supermarketurile si hipermarketurile impun taxe de nivel ridicat, care ar trebui facute publice, astfel incat consumatorii sa cunoasca preturile "reale" ale alimentelor. Ei au mai cerut crearea unui Cod de Bune Practici, pentru reglementarea relatiei retaileri-furnizori.
Reprezentantii retailerilor au refuzat sa comenteze acuzatiile aduse de producatori, dar Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR) sustine ca elaborarea unui Cod de Bune Practici ar optimiza activitatea si ar echilibra relatiile dintre retaileri si furnizori.
Patronatele au lansat si site-ul razboiulsupermarketurilor.ro care isi propune sa ofere partilor implicate posibilitatea de a-si exprima liber opiniile si de a propune solutii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO