Eveniment

Deprecierea euro si birocratia, marile probleme ale investitorilor straini

16.06.2005, 20:32 18

Deprecierea monedei euro in raport cu leul si birocratia sunt principalele probleme cu care se confrunta companiile straine prezente in Romania, releva Barometrul investitorilor strani, realizat de Gallup Romania.

Un sfert din investitorii care au raspuns chestionarului considera ca fluctuatia cursului de schimb ar putea sa aiba, pe termen mediu, cele mai mari efecte negative asupra profitabilitatii firmelor.

Printre factorii care ar putea sa le afecteze profitabilitatea se mai numara instabilitatea legislativa (indicat de 20% dintre companii), instabilitatea legislativa ar putea afecta profitabilitatea afacerilor, in timp ce pentru 16% si, respectiv, 14%, coruptia si birocratia ar avea efecte negative asupra rezultatelor financiare.

Aceste probleme apar si in topul celor mai importante dificultati mentionate de investitorii straini. Astfel, 10% dintre repondenti au declarat ca principala problema cu care se confrunta firmele pe care le reprezinta este aprecierea leului, iar acelasi procent de intervievati au indicat birocratia ca obstacol in calea dezvoltarii activitatii lor.

Printre alte probleme identificate de barometru se numara scaderea vanzarilor, reflectata printr-un numar redus de clienti - 8%, problemele cu forta de munca - 6%, legislatia si nivelul taxelor - 4%. Pentru 3% dintre investitori cea mai importanta problema cu care se confrunta este puterea scazuta de cumparare, lucru cu efect direct asupra vanzarilor.

Barometrul a incercat sa determine si care sunt asteptarile investitorilor in ceea ce priveste politica economica a guvernului. Astfel, cei mai multi dintre cei chestionati considera ca primul lucru pe care trebuie sa-l faca autoritatile este reducerea fiscalitatii.

Aspectele legate de cadrul legislativ sunt mentionate de 10% din investitori, iar 9% mentioneaza stimularea mediului de afaceri. Cresterea nivelului de trai este indicata de 8%, iar combaterea coruptiei de 6%. In ciuda tuturor greutatilor si problemelor cu care se confrunta, companiile straine sunt foarte optimiste in ceea ce priveste evolutia economiei romanesti in viitorul apropiat.

Aproape jumatate (48%) din investitori se asteapta ca economia sa creasca in urmatoarele 6 luni, in timp ce de trei ori mai putini (18%) cred ca economia va scadea in aceasta perioada. De asemenea, aproape o treime din respondenti se asteapta la o stagnare.

Managerii intervievati sunt mult mai optimisti in privinta evolutiei firmei lor in intervalul de un an care urmeaza. Astfel, 70% se asteapta la cresterea vanzarilor si tot 70% la cresterea profitabilitatii. Numai 9-10% cred ca profitabilitatea firmei lor va fi mai scazuta peste un an, iar 17-18% nu se asteapta la modificari semnificative.

Barometrul a aratat ca aproape jumatate din firmele investitoare in Romania au inregistrat in ultima jumatate de an o crestere atat a vanzarilor (47%), cat si a profitabilitatii (44%). Un sfert afirma ca vanzarile lor au ramas cam la acelasi nivel ca acum 6 luni, iar aproape o treime (31%) afirma acelasi lucru in privinta profitabilitatii. Un sfert dintre firme au inregistrat insa o scadere a vanzarilor in ultima jumatate de an, si aproape un sfert spun ca profitabilitatea firmei a scazut.

In ceea ce priveste costurile economice si sociale pe care Romania va trebui sa le plateasca la intrarea in UE, 26% dintre repondenti s-au declarat destul de ingrijorati. In acest sens, companiile considera ca cele mai mari efecte negative asupra activitatii lor le va avea adoptarea normelor UE si cresterea salariilor.

Barometrul a fost realizat in perioada 16-31 mai, la cererea Agentiei pentru strategii guvernamentale, pe un esantion reprezentativ la nivel national pentru firmele care au cel putin 25% capital strain. miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO