Eveniment

Demersuri pentru eliberarea corespondentului PRO TV

19.11.2004, 00:00 18



Organizatiile profesionale internationale si nationale, precum si autoritatile romane au facut demersuri pe langa autoritatile bulgare pentru eliberarea corespondentului PRO TV George Buhnici, arestat marti la Ruse pentru ca a filmat cu camera ascunsa intr-un magazin duty-free de la granita romano-bulgara.



Astfel, Reporters sans Frontieres a cerut ieri, intr-o scrisoare adresata procurorului general al Bulgariei, Nikola Filchev, eliberarea fara intarziere a ziaristului. "Acest ziarist este victima unei legi absurde si arhaice, care sanctioneaza cu o severitate total disproportionata folosirea camerei ascunse, practica totusi curenta pentru ziaristii de investigatie", afirma Reporters sans frontieres. "Va solicitam sa faceti tot ceea ce este posibil pentru ca George Buhnici sa fie eliberat fara intarziere", adauga organizatia internationala de aparare a libertatii presei.



La randul sau, Asociatia Presei Straine din Romania a cerut eliberarea imediata a corespondentului Pro TV si a solicitat ca el sa beneficieze de un tratament corect din partea autoritatilor bulgare. "Indiferent daca a incalcat sau nu legea bulgara, el actiona in virtutea calitatii sale de jurnalist si cerem ca acest fapt sa fie luat in considerare, intr-o regiune in care libertatea presei este inca fragila", spun reprezentantii Asociatiei care reuneste corespondenti in Romania ai mai multor institutii media straine, printre care agentii de presa si posturi de radio.



Aceeasi atitudine a fost adoptata si de Clubul Roman de Presa care a protestat fata de retinerea abuziva a reporterului George Buhnici. "Este inadmisibil faptul ca reporterului i-au fost incalcate flagrant drepturile in cursul audierilor si ca, in continuare, acesta este retinut. Este dreptul autoritatilor bulgare sa investigheze orice potentiala incalcare a legilor, dar exista posibilitatea anchetarii in stare de libertate si exista, de asemenea, obligatia de a se asigura un tratament corect oricarei persoane anchetate", spune Clubul Roman de Presa.



In favoarea jurnalistui au intervenit si autoritatile romane. Premierul Adrian Nastase i-a scris ieri omologului sau bulgar Simeon Saxa Coburg-Gotha, solicitandu-i sa intervina pentru ca ziaristului PRO TV sa fie tratat "tinand seama de statutul jurnalistului si prezumtia neimplicarii intr-un act ostil" si sa fie cercetat in stare de libertate.



Ziaristul George Buhnici si soferul sau, Ovidiu Pavel, au fost arestati la granita romano-bulgara, intre Ruse (Bulgaria) si Giurgiu (Romania), in dupa-amiaza zilei de 16 noiembrie.



Conform PRO TV, ziaristul filma cu o camera ascunsa un caz de trafic cu tigari intr-un magazin duty-free din punctul de trecere a frontierei. Vamesii bulgari au confiscat echipamentele de inregistrare si filmul. Soferul a fost eliberat dupa cateva ore, in timp ce George Buhnici a fost plasat in arest preventiv la sectia de politie din Ruse.



Parchetul din Sofia inca mai analizeaza materialul ziaristului, pentru a determina capetele de acuzare. Conform articolului 339(a) din Codul Penal bulgar, orice persoana care foloseste fara autorizatie specifica "instrumente de spionaj pentru culegerea de informatii secrete" este pasibila de o condamnare maxima la trei ani de inchisoare. In acest cadru, utilizarea unei camere ascunse este ilegala.



In seara zilei de 17 noiembrie, durata arestarii lui George Buhnici a fost prelungita cu 72 de ore, pentru a permite Parchetului sa decida daca impotriva lui poate fi retinuta acuzatia de "spionaj".



Consulul Romaniei la Sofia, Victor Bojin, care a reusit sa se intalneasca cu ziaristul, a dat asigurari organizatiei Reporters sans frontieres ca drepturile lui George Buhnici sunt respectate, iar el este optimist. Avocatii ziaristului spera ca el va fi condamnat la plata unei amenzi si va putea reveni repede in Romania. miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO