Eveniment

Deloitte CFO Summit 2024. Alexandru Reff, Deloitte România şi Moldova: 2024 va fi un an economic mai bun decât 2023. Directorii financiari sunt mai prudenţi, pentru că ei administrează riscuri şi costuri

Deloitte CFO Summit 2024. Alexandru Reff, Deloitte...

Autor: Răzvan Botea

07.03.2024, 10:38 98

Alexandru Reff, Country Managing Partner la Deloitte România şi Moldova a vorbit în deschiderea ediţiei de anul acesta a Deloitte CFO Summit, eveniment organizat în parteneriat cu ZF, despre evoluţiile economice în ansamblu şi despre sentimentul din mediul de business.

Ce a spus Alexandru Reff:

Ultimii cinci ani au fost marcaţi de incertitudini fără precedent care ar fi putut fiecare în parte să provoace uriaşe dificultăţi companiilor şi cred că s-a instalat un climat greu de caracterizat din prisma segmentului de business.

Cel puţin, eu văd contradicţii multiple între pe de o parte aşteptarea permanentă a unei intensificări a dificultăţilor, poate chiar a unei recesiuni, pe de altă parte conştientizarea oportunităţilor multiple de creştere, de dezvoltare, de reinventare, ceea ce probabil că a ţinut în mişcare investiţiile, finanţările, tranzacţiile şi comerţul în general.

Cred că este foarte utilă această cercetare structurată şi măsurabilă a opiniei a sute de directori financiari de companii mari.

2023 a fost un an de încetinire a creşterii, înjumătăţită pentru România şi la limita recesiunii pentru Europa şi Germania, care este un partener foarte important pentru noi. În plus, am asistat la o scădere considerabilă a volumului investiţiilor străine, de la nivelul record din 2022. Pe de altă parte, cred că în 2024 există motive pentru optimism. În general, în Europa salariile reale cresc după o perioadă de scădere.

2024 va marca o evoluţie pozitivă a economiei româneşti în ansamblu, creşterea urmând să accelereze spre 2,9% sau chiar 3,4%, depinde de cine calculează. Guvernul este întotdeauna cel mai optimist. Inflaţia ne aşteptăm să scadă, sper eu spre un nivel de 4,7-5,8%, cea mai optimistă este Banca Naţională. Avem stabilitate politică şi ne putem aştepta să continue şi după alegeri.

Perspectiva generală din sondajul nostru este ceva mai rezervată decât m-aş fi aşteptat. Risc să speculez că explicatiile ar putea ţine atât de momentul în care s-a derulat sondajul, cât şi de natura directorilor financiari, aceştia fiind în mod natural mai prudenţi, pentru că trebuie să gestioneze riscurile şi costurile. Mi se pare mai evident acest aspect în predicţiile mai rezervate de creştere economică şi îngrijorările mai mari decât m-aş fi aşteptat legate de creşterea impozitului pe profit şi TVA.

Climatul general de business este mai degrabă unul de concentrare pe creştere, investiţii şi transformări. Sigur că aceste transformări vin şi dintr-o zonă defensivă, de gestionare a costurilor, dar nu aş spune că ne găsim într-un climat de scepticism sau neîncredere, ci într-unul de concentrare pe multiplele oportunităţi, care vin odată cu transformările din societate şi business.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO