Eveniment

Deficitul extern a crescut cu 162% in ianuarie, iar investitiile s-au redus cu 44%

Deficitul extern a crescut cu 162% in ianuarie, iar investitiile s-au redus cu 44%

Click pentru imaginea marita

19.03.2007, 18:20 23

Explozia deficitul de cont curent provine din importurile masive din prima luna de dupa integrarea in UE, in timp ce reducerea investitiilor pune probleme pentru finantarea acestuia.
Deficitul de cont curent, care masoara iesirile nete de valuta din tara, a fost de 766 de milioane de euro in luna ianuarie, fata de 292 mil. euro in ianuarie 2006, conform datelor de la Banca Nationala. In acelasi timp, investitiile straine au fost de numai 394 mil. euro, in scadere cu 44% fata de ianuarie 2006.
Astfel, raportul de intrari si iesiri de valuta din tara s-a schimbat la inceputul acestui an, investitiile acoperind doar 51% din deficitul extern, fata de acoperirea de 240% din prima luna a anului trecut. Scaderea investitiilor straine poate fi explicata prin intrarile masive de la finele anului trecut, dupa care a intervenit o perioada de relaxare in agenda investitorilor.
"Reducerea investitiilor a fost probabil cauzata de relaxarea investitorilor dupa momentul aderarii si dupa recordul atins anul trecut", crede Ion Ghizdeanu, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza (CNP).
In schimb, explozia deficitului de cont curent provine din importurile masive din luna ianuarie, cauzate la randul lor de eliminarea taxelor vamale pentru marfurile cumparate din statele membre UE.
Conform datelor BNR, deficitul comercial a crescut in perioada ianuarie 2006 - ianuarie 2007 cu 83%, pana la 829 de milioane de euro. In comertul cu servicii, Romania a inregistrat un usor plus, de 17 mil. euro in ianuarie 2007, fata de 78 mil. euro in aceeasi luna din 2006.
Deficitul din comert a fost adancit si de minusul de la categoria venituri, care insumeaza profituri repatriate, dividende acordate in strainatate si alte iesiri de capital. Ambele au fost compensate intr-o mai mica masura de intrarile de la categoria transferuri curente, adica de sumele trimise in tara de romanii plecati la munca in strainatate. Remiterile au fost de 370 mil. euro, in crestere cu aproape 20% fata de ianuarie 2006.
Evolutia deficitului extern din prima luna a anului vine sa confirme estimarile CNP, care anunta, in urma cu doua saptamani, cresteri alarmante ale dezechilibrelor externe in primul trimestru. Conform CNP, deficitul comercial va creste cu 90% in primul trimestru, pana la 4,58 de miliarde de euro, fata de valoarea de 2,35 mld. euro din primele trei luni din 2006.
"Agentii economici asteapta intr-adevar o crestere puternica a importurilor in primul trimestru, care va majora deficitul comercial cu circa 90%. Anul acesta insa avem o sursa noua de finantare pentru deficitele externe, anume fondurile europene. Daca absorbtia acestora va fi corespunzatoare, ele vor deveni un element semnificativ de finantare a deficitelor, alaturi de investitii si imprumuturi", spune Ghizdeanu.
Cresterea de 90% reprezinta dublul ritmului inregistrat pe parcursul anului trecut, cand deficitul comercial s-a apropiat de 15 mld. euro dupa o majorare de 45%. Astfel, anul in curs anunta noi recorduri pentru deficitele externe (cel comercial si de cont curent), in timp de investitiile straine, care ar trebui sa finanteze iesirile de valuta pe calea acestor deficite, se reduc.
Fata de investitiile record de 9,1 mld. euro din 2006, cele mai optimiste prognoze pentru anul acesta indica investitii straine de 7-8 miliarde de euro. Cu alte cuvinte, finantarea deficitului de cont curent (care a fost de 10 mld. euro, adica 10,3% din PIB, in 2006) se va reduce de la 91% in 2006 la 50%-60% anul acesta. Restul finantarii deficitului extern se face pe datorie, iar datele de la BNR arata ca este preferata indatorarea pe termen scurt. Soldul datoriei pe termen scurt a ajuns la 13,4 mld. euro la finele anului trecut, mai mult decat dublu fata de soldul de la sfarsitul anului 2005. Firmele si bancile au folosit supapa indatorarii pe termen scurt ca raspuns la restrictiile impuse creditarii de catre BNR. In cadrul unui studiu, banca centrala recunoaste ca explozia pe termen scurt pune probleme pentru sustenabilitatea datoriei externe in anii viitori.
Seful CNP mai spune ca finantarea deficitului extern se va imbunatati de anul viitor, cand este asteptata o crestere mai puternica a exporturilor decat a importurilor, adica o incetinire a deficitului comercial. Combinata cu absorbtia de fonduri europene, aceasta ar trebui sa asigure o finantare sustenabila in continuare a deficitului de cont curent, a conchis Ghizdeanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO