Eveniment

Deficitul bugetar va creşte cu 50% în decembrie

Deficitul bugetar va creşte cu 50% în decembrie

Foto: Silviu Matei

Autor: Bogdan Alecu

27.12.2011, 17:25 468

Deficitul bugetului general consolidat va creşte de la 2,98% din PIB la finele lunii noiembrie, echivalentul a 16,9 miliarde de lei, la 4,4% din Produsul Intern Brut la finele acestui an, ceea ce înseamnă că în ultima lună din an statul va avea un spaţiu de cheltuieli excedentare comparativ cu veniturile încasate de 1,4% din PIB, adică echivalentul a peste 7,5 miliarde lei potrivit declaraţiilor lui Gheorghe Gherghina, secretar de stat în cadrul Ministerului Finanţelor. Declaraţiile au fost acordate în cadrul conferinţei Bilanţul Ministerului Finanţelor Publice în 2011, ka care au participat Sorin Blejnar - preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Gheorghe Ialomiţianu - ministrul finanţelor publice, Gheorghe Gherghina, Bogdan Drăgoi şi Dan Lazăr - secretari de stat.

Gherghina a arătat că statul a încercat în acest an să limiteze cheltuielile de funcţionare, iar numărul de persoane angajate în sistemul bugetar a scăzut până la 1.202.324 de salariaţi.

Oficialul MFP a arătat că în 2004 cheltuielile cu personalul reprezentau 7% din PIB, iar chetuielile cu asistenţă socială se cifrau la 9,1% din PIB, pentru ca în 2009 acestea să-şi crească extrem de mult ponderea, la 9,4% din PIB în cazul salariilor şi la 12,8% din PIB în cazul asistenţei sociale.

"Abia la finele lui 2012 cheltuielile cu asistenţa social vor scădea la 11,7% din PIB. Va trebui să continue şi în anii viitori reforma, dacă vrem să ajungem într-o situaţie de normalitate (...) Dacă vrem să rămânem cu această fiscalitate, cu venituri bugetare de 33,7% din PIB şi să facem autostrăzi şi alte investiţii, trebuie să reducem în continuare cheltuielile de funcţionare a statului", a mai spus Gerghina.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO