Eveniment

Deficitul bugetar a crescut în septembrie la 2,5% din PIB

Autor: Cristina Cuncea

26.10.2011, 00:03 161

Bugetul general consolidat a înregistrat la finele lunii septembrie un deficit de 2,5% din PIB, în creştere cu 0,1 puncte procentuale faţă de rezultatul consemnat după primele opt luni.

"Conform datelor operative, execuţia bugetului general consolidat în perioada 1 ianuarie-30 septembrie 2011 s-a încheiat cu un deficit de 13,7 miliarde lei, respectiv 2,5% din PIB, fapt ce permite încadrarea în ţinta anuală de 4,4% din PIB", se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Finanţelor.

Veniturile bugetului general consolidat au fost cu 9,3% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent şi au ajuns la 131,6 miliarde lei.

Au crescut în principal veniturile din taxa pe valoare adăugată, cu 25,4% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, precum şi cele din accize, cu 12,9%.

Încasările din TVA pe lunile august şi septembrie s-au menţinut de asemenea peste cele din perioada similară din anul precedent, acestea fiind luni în care s-a aplicat aceeaşi cotă de impozitare, respectiv 24%.

La accize veniturile au fost influenţate şi de majorarea cotelor pentru unele produse (motorină, benzină fără plumb, produse intermediare) şi de măsurile de combatere a evaziunii fiscale.

Contribuţiile de asigurări sociale au fost cu 8,7% mai mari faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, iar încasările din impozitul pe profit au crescut cu 1,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent (1,9%).

Ministerul menţionează că sumele rambursate de Uniunea Europeană au crescut cu 52,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 145,25 miliarde lei, au înregistrat o creştere în termeni nominali cu 1,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, în principal ca urmare a creşterii cheltuielilor pentru proiecte cu finanţare europeană, dar în termeni reali, ca procent în PIB, s-au redus cu 1,2 puncte procentuale.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii s-au majorat cu 6,0% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent din cauza plăţilor pentru servicii medicale şi medicamente.

Creşterea s-a înregistrat în cea mai mare parte la Ministerul Sănătăţii, ca urmare a reclasificării unor cheltuieli, precum şi la bugetele locale (16,1%), ca urmare a preluării spitalelor de către administraţiile locale.

Se menţin în continuare sub nivelul din aceeaşi perioadă a anului precedent cheltuielile de personal (-14,1%), subvenţii (-14,8%) şi asistenţă socială (- 1,2%).

Plăţile pentru proiectele finanţate din fonduri UE au crescut cu 61,5% faţă de primele nouă luni ale anului 2010, iar cheltuielile cu dobânzi s-au majorat cu 26,0% faţă de anul precedent, reprezentând 61,5% din programul anual.

Cheltuielile pentru investiţii, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost pe primele nouă luni în sumă de 22,9 miliarde lei, faţă de 19,6 miliarde lei înregistrate în aceeaşi perioadă a anului precedent.

Pentru anul viitor, Guvernul are ca obiectiv un deficit bugetar de cel mult 3% din PIB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO