Eveniment

Declinul cresterii economice, cauzat de industria prea "lenesa"

14.12.2005, 20:23 13

La prima vedere, incetinirea cresterii economice de anul acesta poate fi pusa pe seama inundatiilor, care au cauzat pagube importante agriculturii. Intr-adevar, agricultura a inregistrat o scadere de aproape 15% numai in trimestrul trei (un minus de 12,6% la nivelul primelor noua luni), dar nu aici pare sa fie problema.

Industria si-a redus ritmul de crestere pana la doar 2% in primele noua luni, fata de un avans triplu, de 6,2%, in primele noua luni din 2004.

Agricultura are o pondere de numai 10%-12% in economie, in timp ce industria are o pondere de aproape trei ori mai mare, de circa 28%-30%. Ca urmare, stagnarea din industrie a avut o influenta mult mai mare asupra economiei decat pagubele produse de inundatii in agricultura. In opinia lui Ion Ghizdeanu, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), industria a evoluat slab anul acesta din trei motive: inundatiile, liberalizarea comertului, si preturile ridicate pentru petrol si gaze naturale pe pietele internationale.

Liberalizarea comertului a facilitat produselor chinezesti intrarea pe piata romaneasca, iar industria usoara autohtona a avut de suferit. Nu in ultimul rand, cresterea preturilor la petrol si gaze a afectat ramurile cele mai energofage din industrie: metalurgia, ingrasamintele chimice si productia de energie termica. In trimestrul al treilea, cresterea economica a fost sustinuta in primul rand de servicii (cu o crestere de aproape 10%) si constructii (plus de 10,4%). Serviciile au o pondere de aproape 47% in economie, in timp ce constructiile contribuie cu doar 5%-6% la formarea PIB.

"Rolul serviciilor ar trebui sa fie de stimulare a productiei si investitiilor in celelalte activitati, inclusiv in industrie", spune presedintele Prognozei. Desi rationamentul nu a fost valabil anul acesta, Ghizdeanu este increzator ca serviciile vor antrena cresterea productiei industriale anul viitor.

Pentru ultimul trimestru, estimarile arata o stagnare a productiei, asa ca ne putem astepta la o crestere totala de circa 2% a industriei la nivelul intregului an.

Ce se va intampla, insa, in viitor? Va continua productia industriala sa marcheze doar rezultate slabe sau cel mult mediocre, ca anul acesta? "La anul, un motor puternic pentru industrie va fi intensificarea programului de infrastructura, care va avea efecte asemanatoare cu 2004", spune seful Prognozei.

Ghizdeanu sustine ca lucrarile la marile proiecte de infrastructura, in primul rand la autostrazi, vor fi reluate in 2006 si vor stimula industria metalurgica, dar si productia de materiale de constructii. mihai.bobocea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO