Eveniment

De la avize la bec. Ce trebuie România să facă pentru a accelera dezvoltarea proiectelor de energie verde? Aflaţi luni, 27 noiembrie, în conferinţa ZF Energie 2023

De la avize la bec. Ce trebuie România să facă pentru...

Autor: Roxana Petrescu

24.11.2023, 00:06 246

Luni, 27 noiembrie, de la ora 9:30, Ziarul Financiar organizează un nou eveniment dedicat pieţei de energie prin care doreşte să facă un bilanţ al anului 2023, unul plin de aşteptări, dar destul de puţine realizări, şi să pună pe masă direcţiile de creştere pentru 2024 şi mai departe.

Până la finalul acestui an, România va reuşi probabil să conecteze circa 1.000 MW în proiecte de energie verde noi, aceştia fiind practic primii MW pe care piaţa locală îi vede după aproape un deceniu de îngheţ al investiţiilor. Se putea mai mult? Desigur!

La final de 2023, care se dovedeşte încă un an al marilor speranţe în energie, Ziarul Financiar îi aduce la masa discuţiilor pe unii dintre cei mai buni specialişti din sector pentru a înţelege ce poate România schimba pentru a trece de la amânări şi avize la conectări. Discuţia este cu atât mai relevantă în contextul anului 2024, dar şi ţinând cont de parcursul relativ modest pe care România l-a avut până acum în atragerea de fonduri europene pentru tranziţia sa energetică.

Vorbitorii vor fi: Cătălin Bălan, secretar general adjunct, Ministerul Energiei, Gabriel Andronache, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Virgiliu Ivan, director dispecer energetic naţional, Transelectrica, Lara Tassan Zanin, head of EIB Group Office România, Oana Ijdelea, managing partner, Ijdelea & Asociaţii, Liviu Gavrilă, vicepreşedinte RWEA, Cătălin Stancu, associated senior expert, Horváth, Adrian Borotea, country manager Verbund Wind Power România, Dinu Bumbăcea, country managing partner, Advisory Leader, PwC Romania, Ştefan Manole, director general ProCredit Bank România, Alina Cismas, sustainable development manager, Ursus Breweries, Severin Vartigov, country manager Enery Power, Daniel Rascu, business development manager, DTEK Renewables şi Dan Bold, business development manager, REI Grup.

Printre temele de discuţii se vor număra: Care este bilanţul de puneri în funcţiune pentru anul 2023? Se putea mai mult? Care sunt perspectivele pentru perioada 2024-2026, respectiv 2030? Cum stăm la atragerea de fonduri europene? Cum stimulăm investiţiile în reţele? Ce estimări sunt privind consumul de energie? Cum finanţăm realist un proiect de energie verde? PPA sau CfD? Cu câţi bani trebuie să vină de acasă investitorul?

Alături de invitaţii săi, Ziarul Financiar va încerca să răspundă la toate aceste întrebări. Evenimentul are loc pe data de 27 noiembrie, ora 9:30, dezbaterile putând fi urmărite inclusiv pe www.zf.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO