Eveniment

De ce refuză angajaţii români scheme de bonusare mai sofisticate: „Când ai salarii mici care nu ajung de la o lună la alta, nu îţi permiţi luxul de a aştepta bonusul“

Anca Puiu, consultant în cadrul Korn Ferry

Anca Puiu, consultant în cadrul Korn Ferry

Autor: Adelina Mihai

13.06.2019, 00:07 2776

Unul dintre motivele pentru care bonusurile şi beneficiile reprezintă doar 18% din pachetele salariale ale angajaţilor români din corporaţii este reprezentat de faptul că salariile din România sunt atât de mici încât angajaţii nu acceptă scheme de bonusare mai sofisticate, ca în alte state.

Un angajat dintr-o corporaţie din România are un pachet de recompensare format din salariul de bază (partea fixă) care reprezintă 82% din total, la care se adaugă bonusurile - care ajung la 7% din total  (şi care reprezintă partea variabilă) - şi din beneficii şi indemnizaţii (11% din pachetul total de remunerare), arată rezultatele studiului salarial al firmei de executive search şi consultanţă în management Korn Ferry.

„Spre deosebire de situaţia din alte ţări, care au salarii fixe mai mici şi parte variabilă cu o pondere mai mare în pachetul total de remunerare, în România 82% din pachetul unui angajat este reprezentat de salariul fix, iar acest nivel s-a menţinut constant în ultimii ani. Şi pe viitor se va menţine aceeaşi tendinţă, pentru că apetenţa pentru risc a angajaţilor români nu a crescut, ei nu pot fi la fel se siguri de un bonus de performanţă pe cât sunt de siguri de salariul de încadrare. În plus, românii vor în continuare să ia credite, iar pentru a primi un credit salariul fix e important. În plus, când salariile sunt mici şi nu ajung de la o lună la alta, nu îţi permiţi luxul de a aştepta bonusul“, a explicat Anca Puiu, consultant în cadrul Korn Ferry.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO