Eveniment

De astăzi restaurantele, sălile de cinema şi teatrele se deschid în Bucureşti la o capacitate de 30%

Industria HoReCa este una dintre cele mai afectate industrii de pandemie.

Industria HoReCa este una dintre cele mai afectate industrii de pandemie.

Autor: Răzvan Botea

25.01.2021, 00:05 1157

Rata de infectare în Bucureşti era vineri de 2,5 la mie, sub pragul de 3, pentru relaxarea unor restricţii. Restricţiile vor reveni în cazul în care rata de infectare creşte peste prag.

Comitetul Municipiului Bucu­reşti pentru Situaţii de Urgenţă a decis vineri deschiderea restau­rantelor, tea­trelor, sălilor de cinema şi de jocuri de noroc. Decizia a fost luată pa baza scă­derii indicelui de infectare, care a scăzut la 2,5 la mie, sub pragul de 3 la mie.

Nicuşor Dan, primarul general al Bucureştiului, a punctat că decizia de relaxare a restricţiilor se va menţine cu condiţia ca rata de infectare să rămână sub 3 la mie.

„În cuprinsul hotărârii comitetului se scrie că această relaxare se va pro­duce cu condiţia ca indicele să rămâ­nă sub 3, ceea ce este foarte proba­bil“, a spus Nicuşor Dan la finalul şedinţei comitetului pentru situaţii de urgenţă.

Unităţile vor funcţiona la o capacitate de 30%, în intervalul orar 6:00-21:00. Nunţile şi botezurile nu se vor putea realiza în coninuare în incinta restaurantelor, a precizat Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne.

„HoReCa trebuie să fie responsabilă şi să respecte aceste reguli: 30%, nu 50, nu mai mult. Rămân botezuri, nunţi interzise. Numai de luat masa şi în număr limitat. (...) Dacă se va observa că începe o creştere, această măsură poate să fie inversată şi să fie închis totul peste tot“, a declarat Raed Arafat.

Industria HoReCa este una dintre cele mai afectate industrii de pandemie. Cele mai recente date ale Institutului Naţional de Statistică arată că cifra de afaceri din hoteluri, restaurante şi cafenele a scăzut cu aproape 32% în primele 11 luni din 2020, prin comparaţie cu primele luni din 2019. Scăderea este mai mică prin comparaţie cu alte sectoare, precum agenţiile de turism, pentru că o parte dintre restaurante s-a reorientat către zona de livrări, în vreme ce terasele au rămas deschise.

Cifra de afaceri a agenţiilor de turism este la mai puţin de jumătate în perioada ianuarie-noiembrie 2020, faţă de cum era în perioada similară din anul precedent.

Industria jocurilor de noroc este la 60% din punctul de vedere al cifrei de afaceri în primele 11 luni din 2020, prin comparaţie cu aceeaşi perioadă din 2019, mai arată cele mai recente date ale INS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO