Eveniment

David Delgado Romero, Meridiam: Reţeaua Net City este unul dintre proiectele PPP care se derulează astăzi în România

Summitul Ţuca Zbârcea & Asociaţii/IFC „Viziune şi strategie pentru atragerea de investiţii private în infrastructura din România”

David Delgado Romero, Meridiam: Reţeaua Net City este...

Autor: Alex Ciutacu

16.05.2023, 14:34 129

Proiectul reţelei subterane de fibră optică din Bucureşti, dezvoltată sub numele de NetCity, este unul dintre proiectele aflate astăzi în derulare în România printr-un mecanism de parteneriat public-privat (PPP), a subliniat David Delgado Romero, partener şi director pentru Europa Centrală şi de Est al Meridiam, prezent la Summitul Ţuca Zbârcea & Asociaţii/IFC – Viziune şi strategie pentru atragerea de investiţii private în infrastructura din România.

„Vreau să aduc NetCity ca exemplu de cum sunt deja făcute lucrurile în România. Avem un PPP care este în desfăşurare, ştim că nu este fără provocări, dar este un exemplu bun de proiect prin care înţelegem că astăzi funcţionează, avem o relaţie apropiată cu municipalitatea şi sperăm că vom putea să replicăm acest exemplu în alte oraşe din România”.

Proiectul prevede o reţea subterană de fibră optică de 5.500 km la nivelul Bucureştiului, iar prezentarea Meridiam arată că asta înseamnă 1.700 km de reţea existentă şi încă două etape de investiţii care trebuie lansate. În 2021, Meridiam a intrat în acest proiect ca partener al grupului românesc E-INFRA.

„Suntem interesaţi să continuăm să investim în România şi vrem să folosim această platformă pentru a fi deschişi la discuţii cu sectorul public. Mă bucur să văd la acest eveniment reprezentanţi din municipalităţi, precum şi reprezentanţi din guvern şi sperăm că vom putea să intrăm cu ei în oportunităţi concrete pe viitor”.

Alte declaraţii:

  • De multe ori în discuţia despre PPP-uri avem ideea că dacă finanţăm prin PPP va fi mai ieftin. Cred că este o conversaţie foarte complexă pe acest subiect, trebuie să analizăm, dar sunt proiecte în care vedem că putem obţine şi finanţare foarte competitivă dacă proiectele sunt structurate corespunzător.
  • Cred că avem nevoie de un campion din sectorul public care să stea în spatele proeictului şi dacă avem pe cineva care este doritor să susţină proiectul şi să treacă prin tot ce înseamnă pregătirea unor astfel de proiecte complexe, achiziţii, alocări, monitorizare, cred că avem ce ne trebuie pentru a avea succes, cel puţin pe prima parte a proiectului. Apoi discutăm despre cine va fi partenerul pe partea privată, dar mingea este în sectorul public şi cred că dacă avem pe cineva cu curaj şi sprijin pe partea politică, dacă avem acest campion, restul va fi acolo.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO