Eveniment

Dan Matei Agathon, celebrul ministru al Turismului din perioada guvernului Năstase care s-a făcut remarcat prin proiectul eşuat Dracula Park şi palmierii de la Mamaia, a murit la vârsta de 73 de ani

Dan Matei Agathon, celebrul ministru al Turismului din...

Autor: Iulian Tenchiu

20.07.2023, 11:51 1334

Dan Matei Agathon, fost ministru al Turismului în perioada guvernului Năstase, a murit, la vârsta de 73 de ani. Numele său este legat de proiectul eşuat Dracula Park, pe care l-a iniţiat cu şeful guvernului de atunci Adrian Năstase.

În ceea ce priveşte cariera politică, Agathon intră în scenă imediat după 1989, devine ministru al Turismului în 1992, post pe care îl ocupă şi în perioada 2000-2004. A fost membru fondator al FSN.

Dan Matei Agathon a fost numit vicepreşedinte al Organizaţiei Mondiale a Turismului (OMT), o distincţie în premieră pentru o ţară a Europei Răsăritene la acea vreme.

În nici 3 ani de de mandat (2000 – 2003) s-a finalizat privatizarea în turism, prin metoda ”licitaţiei cu strigare”, s-a relansat brandul turistic România iar participările la târgurile internaţionale au fost gratuite. Au fost lansate programe de dezvoltare turistică precum ”Superschi în Carpaţi” - cu Domeniul Schiabil Predeal Azuga, din care s-au realizat extinderea pârtiei din Predeal şi instalaţia de zăpadă artificială, ”Croaziere pe Dunăre”, ”Bucovina de Aur” sau ”România, Ţara Vinurilor”. De asemenea, a fost lansat programul de promovare ”Litoralul pentru toţi”, care funcţionează şi astăzi. Toate aceste programe, care continuă şi în prezent, sub o formă sau alta, au ridicat vizibil potenţialul regiunilor şi produselor promovate.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO