Eveniment

Cutremur de 6,1 grade în largul coastei de nord-est a Japoniei

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

14.04.2011, 09:46 24

Un cutremur puternic, cu magnitudinea de 6,1, s-a produs joidimineaţa în largul coastei de nord-est a Japoniei, a anunţatInstitutul american de Geofizică (USGS), dar Centrul de alertătsunami pentru Pacific nu a emis nicio alertă.

Cutremurul a fost înregistrat joi, la ora locală 5.57 (miercuri,22.57, ora României), la o adâncime de doar 11,2 kilometri, la 190de kilometri est de oraşul Morioka (Insula Honshu).

Nu au existat informaţii privind eventuale pagube sauvictime.

Peste 400 de replici, cu magnitudinea de cel puţin 5, au fostînregistrate de la cutremurul cu magnitudinea 9 care a afectatJaponia la 11 martie, provocând un tsunami uriaş şi o catastrofă lacentrala nucleară Fukushima. Potrivit experţilor, clădirilecentralei, deja afectate, ar putea suferi noi pagube, în caz decutremure puternice şi repetate.

Cutremurul de la 11 martie şi valul uriaş care i-a urmat audevastat coastele de la Pacific din nord-estul arhipelagului şis-au soldat cu 28.000 de morţi şi dispăruţi şi pagube colosale.

Autorităţile japoneze au modificat marţi nivelul gravităţiiaccidentului de la 5 la 7, gradul maxim pe scara internaţională aevenimentelor nucleare (INES), care corespunde catastrofei de laCernobîl, din 1986.

Autorităţile au anunţat, totodată, că emisiile radioactive de laFukushima Daiichi (numărul 1), nu au ucis, până în prezent, niciopersoană şi reprezintă doar 10 la sută din nivelul celor de lareactorul ucrainean.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO