Eveniment

Cursele Tarom, suspendate pe caz de boala

05.04.2004, 00:00 13



Cursele interne ale companiei aeriene Tarom, precum si zborurile catre Budapesta, au fost suspendate ieri din cauza neprezentarii echipajelor programate si nici a celor de rezerva, personalul navigant invocand motive medicale.



Situatia intervine in contextul discutiilor dintre conducerea companiei si angajati privind cresterea salariilor personalului navigant.



"Nu este greva, nu este un conflict legal definit. Revendicarile salariale sunt normale din partea personalului insa acestora trebuie sa li se raspunda dupa posibilitatile financiare ale Tarom", a declarat Sorin Stoicescu, directorul general al Inspectoratului General al Aviatiei Civile din cadrul Ministerului Transporturilor. El a adaugat ca membrii echipajelor vor fi suspendati pana la clarificarea situatiei lor medicale, iar activitatea Tarom ar putea fi reluata cu alte echipaje.



"Vom cere explicatii Institutului de Medicina Aeronautica, care, pe banii Tarom, verifica sanatatea pilotilor, pentru ca, daca s-au imbolnavit in acelasi timp, inseamna ca nu sunt apti pentru acest domeniu. Problema se va rezolva incepand de astazi si vom incerca alte posibilitati, nu cu echipaje bolnave, sa asiguram traficul de calatori", a mai spus Stoicescu.



"Neprezentarea pilotilor Tarom pentru plecarea in cursele interne reprezinta o decizie personala a acestora si nu este o actiune organizata de sindicat, a declarat Sandu Panaite, liderul sindical al pilotilor din cadrul companiei Tarom.



Liderul sindical a admis ca, in randul pilotilor, exista "o stare de stress" in urma deciziei administratiei ca personalul navigant sa nu mai primeasca diurne de deplasare, de la 1 aprilie. Potrivit liderului sindical, salariile de incadrare ale pilotilor se situeaza intre 12 si 25 mil. lei brut, la care se adauga alte drepturi banesti, dar si diurna de deplasare. "Un pilot poate face cinci curse pe luna si sa ia 500 de dolari diurna ori poate sa faca zece curse si sa ia mai mult", a spus Panaite.



Contractul colectiv de munca la nivelul Tarom a fost semnat recent de administratie si sindicatele de la Tarom, cu exceptia celui care reprezinta personalul navigant. Conform legii, o data semnat, contractul colectiv de munca este aplicabil tuturor angajatilor, indiferent daca sindicatul in care sunt membri au acceptat sau nu prevederile lui. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO