Caută doar în titlu
Eveniment

”Cuminţenia Pământului” este din nou la vânzare. Ministrul Culturii: După ce returnăm banii donaţi putem renegocia

”Va trebui să se întâmple după ce returnăm banii, când există un consens naţional pentru a înţelege importanţa operei şi a evita acuzele că dăm banii pentru această achiziţie şi nu în altă parte”, a declarat Lucian Romaşcanu, pentru MEDIAFAX, răspunzând la întrebarea dacă statul este dispus să renegocieze pentru ”Cuminţenia Pământului”.

Ministrul Culturii spune că în perioada următoare vor fi contactaţi şi proprietarii. Cât priveşte preţul, acesta a fost evaluat de către o comisie de specialitate la 5 milioane de euro, adică sub jumătate faţă de preţul negociat anul trecut.

”Îmi doresc în viitorul apropiat să luăm legătura. E o declaraţie de intenţie, nu e o decizie luată. Să terminăm cu ce a mers, din păcate, prost. Opera este inestimabilă, este fără preţ. Totuşi tranzacţiile comerciale impun un preţ. Nu se pune problema că ”Brâncuşi nu merită”, dar există evaluări care arată că preţul este de 5 milioane de euro”, a mai declarat Romaşcanu.

În cadrul campaniei de susţinere a subscripţiei naţionale pentru achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi "Cuminţenia Pământului", lansată oficial în luna mai 2016 de către Guvenul Cioloş şi Ministerul Culturii, ar fi urmat să fie strânsă suma de şase milioane de euro.

Preţul pentru achiziţia operei "Cuminţenia pământului", negociat de către Ministerul Culturii din vremea Guvernului Cioloş şi actualii proprietari ai statuii, moştenitorii inginerului Gheorghe Romaşcu, era de 11 milioane de euro. Suma de cinci milioane de euro ar fi trebuit să fie alocată de Guvern, iar restul de şase milioane de euro din colectă publică.

În cele din urmă tranzacţia nu a mai avut loc, iar banii trebuie returnaţi anul acesta celor care au donat pentru opera de artă.

Monitorul Partidelor Replica lui Cîţu pentru Orban
AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.