Eveniment

Cum văd managerii anul 2023: Pentru următoarele luni este aşteeptată o stabilitate în afaceri, dar şi creşteri de preţuri

Cum văd managerii anul 2023: Pentru următoarele luni...

Autor: Dorin Oancea

28.02.2023, 09:21 33

Managerii chestionaţi de INS au anticipat pentru următoarrele trei luni o relativă stabilitate a activităţii în construcţii, comerţul cu amănuntul şi servicii, precum şi a numărului de salariaţi în toate domeniile de activitate, dar şi o creştere accentuată a preţurilor în comerţul cu amănuntul. 

În cadrul anchetei de conjunctură din luna februarie 2023, managerii din industria prelucrătoare preconizeazăpentru următ oarele trei luni, o creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +8%). Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de 0% pe total industrie prelucrătoare. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere în următoarele trei luni (sold conjunctural +27%).

Potrivit estimărilor din luna februarie 2023, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni relativă o stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +3%). Managerii estimează o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -2%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creştere a acestora (sold conjunctural +38 %).

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, o tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural -5%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creştere (sold conjunctural +16%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +3%).

Managerii societăţilor comerciale estimează creşterea accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +41%).

Cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra o relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +4%). Se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +1%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere (sold conjunctural +19%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO