Eveniment

Cum se vede de la Bruxelles criza irlandeză

Autor: Liviu Chiru

17.11.2010, 23:50 27

Irlanda este penalizată de investitori în condiţiile în care seconfruntă cu perspectiva unui deficit bugetar de circa o treime dinProdusul Intern Brut, după ce a fost nevoită să cheltuiască maibine de 40 de miliarde de euro pentru a capitaliza băncile locale,lovite de prăbuşirea pieţei imobiliare. Oficialii europeni discutăfebril în aceste zile o metodă pentru a soluţiona problema datorieiIrlandei.

"Confirmăm că vom lua măsuri ferme şi coordonate pentru a asigurastabilitatea financiară a zonei euro dacă va fi nevoie şi cădispunem de instrumentele necesare pentru aceasta", a declaratmarţi-seară Jean-Claude Junker, preşedintele Eurogrup, grupulstatelor din zona euro. Situaţia se asea­mă­nă cu cea dinprimă­vară, când a fost rândul Greciei să fie în malaxorulpieţelor.

Investitorii au reacţionat ieri la noile ştiri, randamentulobligaţiunilor irlandeze pe zece ani coborâd cu 8 puncte de bază,până la 8,16% pe an, potrivit Bloomberg. Scăderea ran­da­men­tuluicorespunde unei creş­teri a preţului de achiziţie altitlului.

Autorităţile europene se văd din nou puse cu spatele la zid, încondiţiile în care dificultăţile cu care se confruntă Irlanda aureaprins discuţiile privind sustenabilitatea zonei euro şi chiardispariţia monedei unice.

Eurogrup a iniţiat discuţii cu investitorii internaţionali,inclusiv din Asia, în perspectiva unei emisiuni de titluri pentrumobilizarea de fonduri. Consiliul Ecofin, reunit ieri într-oşedinţă ordinară, a luat de asemenea în discuţie situaţia Irlandei,însă concluziile au fost aceleaşi.

"Nimic nu s-a întâmplat în plus faţă de ce s-a discutat înEurogrup. Dar suntem gata să venim în ajutor (Irlandei - n. red.)şi la fel este şi FMI. Trebuie să ţinem însă cont de discuţiilecare sunt în derulare, nu vrem să apăsăm trăgaciul din greşeală", aspus Didier Reynders, ministrul de finanţe al Belgiei şipreşedintele Ecofin, în conferinţa de presă organizată ieridupă-amiază, la finalul discuţiilor din cadrul consiliului.

La rândul său, Reynders a subliniat că instrumentele de intervenţieau fost create în primăvară, când Grecia s-a confruntat cu problemesimilare, şi nu trebuie acum decât să fie activate. Comisaruleuropean pentru afaceri economice şi monetare Olli Rehn, care aparticipat la ambele întâlniri de la Bruxelles, a subliniat ieridupă-amiază că discuţiile cu autorităţile irlandeze "s-auintensificat".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO