Cum se vede de la Bruxelles criza irlandeză

Autor: Liviu Chiru 17.11.2010

Irlanda este penalizată de investitori în condiţiile în care se confruntă cu perspectiva unui deficit bugetar de circa o treime din Produsul Intern Brut, după ce a fost nevoită să cheltuiască mai bine de 40 de miliarde de euro pentru a capitaliza băncile locale, lovite de prăbuşirea pieţei imobiliare. Oficialii europeni discută febril în aceste zile o metodă pentru a soluţiona problema datoriei Irlandei.

"Confirmăm că vom lua măsuri ferme şi coordonate pentru a asigura stabilitatea financiară a zonei euro dacă va fi nevoie şi că dispunem de instrumentele necesare pentru aceasta", a declarat marţi-seară Jean-Claude Junker, preşedintele Eurogrup, grupul statelor din zona euro. Situaţia se asea­mă­nă cu cea din primă­vară, când a fost rândul Greciei să fie în malaxorul pieţelor.

Investitorii au reacţionat ieri la noile ştiri, randamentul obligaţiunilor irlandeze pe zece ani coborâd cu 8 puncte de bază, până la 8,16% pe an, potrivit Bloomberg. Scăderea ran­da­men­tului corespunde unei creş­teri a preţului de achiziţie al titlului.

Autorităţile europene se văd din nou puse cu spatele la zid, în condiţiile în care dificultăţile cu care se confruntă Irlanda au reaprins discuţiile privind sustenabilitatea zonei euro şi chiar dispariţia monedei unice.

Eurogrup a iniţiat discuţii cu investitorii internaţionali, inclusiv din Asia, în perspectiva unei emisiuni de titluri pentru mobilizarea de fonduri. Consiliul Ecofin, reunit ieri într-o şedinţă ordinară, a luat de asemenea în discuţie situaţia Irlandei, însă concluziile au fost aceleaşi.

"Nimic nu s-a întâmplat în plus faţă de ce s-a discutat în Eurogrup. Dar suntem gata să venim în ajutor (Irlandei - n. red.) şi la fel este şi FMI. Trebuie să ţinem însă cont de discuţiile care sunt în derulare, nu vrem să apăsăm trăgaciul din greşeală", a spus Didier Reynders, ministrul de finanţe al Belgiei şi preşedintele Ecofin, în conferinţa de presă organizată ieri după-amiază, la finalul discuţiilor din cadrul consiliului.

La rândul său, Reynders a subliniat că instrumentele de intervenţie au fost create în primăvară, când Grecia s-a confruntat cu probleme similare, şi nu trebuie acum decât să fie activate. Comisarul european pentru afaceri economice şi monetare Olli Rehn, care a participat la ambele întâlniri de la Bruxelles, a subliniat ieri după-amiază că discuţiile cu autorităţile irlandeze "s-au intensificat".