Eveniment

Cum să câştigi din turbulenţe şi crize: JPMorgan Chase a acaparat aproape o cincime din profiturile băncilor americane în primele nouă luni ale anului 2023

Cum să câştigi din turbulenţe şi crize: JPMorgan...

Autor: Ştefan Stan

27.12.2023, 09:11 49

JPMorgan Chase a acaparat aproape o cincime din profiturile băncilor americane în primele nouă luni ale anului 2023, beneficiind de un an de turbulenţe pentru sectorul financiar al ţării pentru a deveni şi mai dominant, scrie FT. 

Subsidiara sa bancară din SUA a obţinut profituri de 38,9 miliarde de dolari - aproximativ 18% din totalul industriei - potrivit calculelor FT, bazate pe cifrele furnizate de BankRegData, care urmăreşte industria.

Dacă modelul se menţine pentru întregul an, creditorul nu va mai fi comandat o cotă atât de mare din profiturile industriei din 2009, când multe bănci încă îşi reveneau după criza financiară. Câştigurile sale pentru această perioadă le-au depăşit pe cele ale rivalilor din Big Four Bank of America şi Citigroup la un loc.

"JPMorgan este Goliatul Goliţilor", a declarat analistul Mike Mayo de la Wells Fargo. JPMorgan a refuzat să comenteze.

Datele nu sunt exhaustive. Acoperă profiturile subsidiarelor cu depozite asigurate de Federal Deposit Insurance Corporation şi include câştigurile JPMorgan din activitatea bancară comercială şi de retail, precum şi părţi ale diviziei sale de investiţii bancare şi de tranzacţionare, ceea ce nu fac toţi rivalii băncii.

Cu toate acestea, cifrele arată modul în care directorul general Jamie Dimon a profitat de oportunităţile de achiziţie - nu în ultimul rând cu salvarea First Republic în luna mai a acestui an - şi de erorile rivalilor pentru a face din JPMorgan cea mai mare bancă din SUA, după aproape orice măsură.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO