Eveniment

Cum s-au evaporat 2,2 miliarde de euro din privatizarea BCR, bani cu care trebuia construite autostrăzile

Cum s-au evaporat 2,2 miliarde de euro din privatizarea BCR, bani cu care trebuia construite autostrăzile

Sebastian Vlădescu, ministru de finanţe în perioada 2005-2007 şi 2009-2010

Autor: Iulian Anghel, Adelina Mihai

05.04.2012, 00:05 8631

Modul în care s-au cheltuit banii din privatizarea BCR este unul dintre exemplele flagrante de cum factorul politic se foloseşte de poziţia sa pentru a cheltui fără să dea socoteală nimănui resursele statului.

Statul român a încasat în toam­na lui 2006 de la austriecii de la Erste Bank 2,2 mld. euro pen­tru un pachet de 36,8% din titlu­ri­le BCR, iar BERD şi IFC câte 750 mil. euro, fiecare, pen­tru pa­che­te de 12,5% din capita­lul so­cial în ur­ma privatizării ce­lui mai impor­tan­te bănci româneşti.

Premier era, la acel moment, Călin Popescu-Tăriceanu, iar mi­nis­tru de finanţe Sebastian Vlădescu.

Banii statului din această pri­va­tizare au intrat în Fondul Na­ţional de Dezvoltare (FND), un fond care putea finanţa, po­tri­vit legii de înfiinţare, cheltuieli în do­uă direcţii: investiţii şi "unele nece­sităţi" ale Trezo­re­riei. Cum avea să afirme Vlă­descu mai târ­ziu, banii din priva­ti­zarea BCR urma să fie folosiţi pen­tru con­struc­ţia de auto­străzi - esti­ma­rea la acea vreme era că 100 de kilo­me­tri de autostradă costă în jur de 1 mld. euro.

În a doua parte a lui 2008 în Ro­mânia au apărut primele sem­ne ale crizei. Veniturile con­so­lidate ale statului s-au pră­buşit, dar cheltuielile nu au putut fi redi­mensionate (era şi cam­pa­nie elec­torală pentru alegerile legis­lati­ve). Deficitul bugetar a ajuns la finalul anului la 5,5% din PIB (2,4% la finalul lui 2007), în vre­me ce dobânda la creditul lom­bard ajunsese în octombrie 2008 la 14,25%.

În aceste condiţii, ministrul de finanţe Varujan Vosganian, suc­ce­sorul lui Sebastian Vlă­descu, nu a redus cheltuielile, ci a luat bani din Fondul Naţional de Dez­voltare şi cu ei a plătit sala­riile şi pensiile. Mai apoi s-a justi­fi­cat că, pe măsură ce pieţele se cal­mează, iar dobânzile scad, sta­tul poate emite titluri, iar banii ob­ţinuţi să fie puşi din nou în FND şi să fie folosiţi pentru inves­tiţii. Guvernul Emil Boc in­sta­lat după alegerile legislative şi preşedintele Traian Băsescu au acu­zat fosta guver­nare liberală că a "păpat" banii BCR cu po­meni electorale.

Dobânzile au scăzut între timp spre 6-7%, dar nimeni nu se mai gândeşte să se împrumute pe pieţe pentru a acoperi "gaura" de la BCR - cum sus­ţi­nea Vos­ga­nian în 2009 -, în con­diţiile în care statul are oricum ne­voie în 2012 de îm­prumuturi de aproximativ 2,5 mld. euro doar pentru finanţarea defici­tului bugetar fixat la 1,9% din PIB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO