Eveniment

Cum încearcă Beijingul să readucă în China investitorii americani: Preşedintele Xi Jinping s-a întâlnit personal cu un grup de CEOs din SUA să discute planurile de viitor

Cum încearcă Beijingul să readucă în China...

Autor: Ştefan Stan

27.03.2024, 09:16 476

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, s-a întâlnit miercuri cu un grup de directori executivi din SUA, în timp ce liderii americani din domeniul afacerilor au încercat să refacă legăturile tensionate de tensiunile geopolitice şi comerciale dintre cele mai mari două economii ale lumii, scrie FT. 

Întâlnirea are loc în condiţiile în care partenerii comerciali ai Chinei sunt tot mai îngrijoraţi de faptul că Beijingul investeşte masiv în producţie pentru a depăşi o încetinire profundă a proprietăţii, ceea ce duce la o ofertă excedentară şi la un potenţial dumping pe pieţele internaţionale.

Agenţia de ştiri de stat Xinhua a relatat că întâlnirea a avut loc la Marea Sală a Poporului din Beijing şi a inclus o şedinţă foto cu preşedintele chinez. Agenţia nu a oferit alte detalii.

Se aştepta ca la întâlnire să participe şefi de companii americane care au participat săptămâna aceasta la Forumul pentru dezvoltare în China, conferinţa anuală de afaceri emblematică a Beijingului, potrivit unor persoane familiare cu acest subiect. Printre participanţii la forum s-au numărat directorul general al Chubb, Evan Greenberg, Albert Bourla de la Pfizer şi Raj Subramaniam de la FedEx.

Xi s-a întâlnit cu liderii de afaceri din SUA în noiembrie, în timpul unui dineu în marja forumului de cooperare economică Asia-Pacific de la San Francisco, care a fost organizat de Consiliul de afaceri SUA-China şi de Comitetul naţional pentru relaţiile SUA-China.

Directorii executivi europeni care au venit la Beijing în weekend pentru CDF nu au fost invitaţi la reuniunea de miercuri. Persoane familiare cu discuţiile au declarat că acest lucru s-a datorat faptului că a fost organizată ca răspuns la evenimentul din San Francisco. Unul dintre organizatorii acelei reuniuni, Stephen Orlins, preşedintele NCUSCR, se află la Beijing în această săptămână.

Relaţiile dintre SUA şi China s-au stabilizat parţial de când Xi şi preşedintele american Joe Biden au purtat discuţii bilaterale în marja forumului Apec.

Dar tensiunile continuă să se aprindă. SUA s-au angajat să investigheze dacă vehiculele electrice chinezeşti importate constituie o ameninţare la adresa securităţii, în timp ce Beijingul a blocat utilizarea iPhone-ului de la Apple şi a vehiculelor Tesla în birourile guvernamentale. Marţi, Beijingul a depus o plângere la Organizaţia Mondială a Comerţului împotriva subvenţiilor acordate de SUA pentru vehiculele electrice.

În ultimele luni, China a încercat să prezinte o imagine mai primitoare pentru afacerile internaţionale, după ce investiţiile străine directe au scăzut anul trecut la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii.

Săptămâna trecută, înainte de CDF, China a anunţat clarificări la noile legi privind datele, într-o măsură salutată de întreprinderile îngrijorate de transferurile transfrontaliere de date.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO