Eveniment

Cum a fost reales Fercala fara emotii la SIF Transilvania

25.04.2005, 19:13 17

Cateva sute de actionari ai SIF Transilvania, in marea majoritate pensionari, au aprobat aproape in unanimitate toate punctele de pe ordinea de zi a Adunarii Generale a Actionarilor societatii de sambata (vineri, la prima convocare, nu a fost cvorum), inclusiv realegerea Consiliului de Administratie condus de Mihai Fercala.

SIF Transilvania a reusit de altfel sa adune la AGA cel mai mare cvorum dintre cele cinci SIF-uri, la AGA fiind reprezentat 39% din capitalul social.

Peste 50% din actionarii care au votat si-au exprimat optiunile prin reprezentanti, pe care i-au mandatat sa exprime optiunile lor. Marea majoritate a reprezentantilor actionarilor au fost propusi chiar de conducerea SIF, dar unii dintre actionarii prezenti la AGA in nume propriu nu au inteles pe baza carui criteriu au fost desemnati acestia.

"Am desemnat reprezentantii pe care i-am propus actionarilor sa ii mandateze sa voteze in numele lor. Am propus ca reprezentanti pe unii dintre cei care au venit la AGA an de an," a explicat Mihai Fercala, presedintele SIF.

Multi dintre actionarii care au trimis procuri pentru a fi reprezentanti in AGA nu au inteles de altfel nici ei ce au semnat de fapt, prezentandu-se la AGA si personal. Buletinele de vot ale celor mandatati, gata tiparite de conducerea SIF cu numarul de voturi exprimate, a trebuit astfel modificate.

De altfel cei mandatati au primit un singur buletin de vot pentru cei pe care ii reprezentau, la acelasi punct de pe ordinea de zi fiind inscrise pe unele din buletine si voturi "pentru" si voturi "contra".

Fercala spune ca a trimis prin posta peste 200.000 de formulare pentru procuri si vot prin corespondenta, din care o mare parte nu au ajuns la actionari, acestia fiind ori decedati, ori cu adresa postala schimbata. Fiecare SIF are peste 8 milioane de actionari.

Doar doua dintre interventiile actionarilor de la AGA dupa prezentarea raportului pe 2004 s-au referit la probleme concrete legate de activitatea societatii, ceilalti legandu-se de probleme organizatorice sau multumindu-se sa tina discursuri prin care au laudat conducerea SIF pentru rezultatele din ultimii ani.

Pe langa dividende, programul de activitate pe acest an, raportul de activitate pe anul trecut, intre discutiile care au durat nu mai putin de cinci ore s-au regasit subiecte precum bonurile pentru mancare distribuite actionarilor prezenti, preturile de la cantina, aproape duble fata de ziua anterioara sau chiar promisiunile electorale ale presedintelui Basescu.

Fostii membri ai Consiliului de Administratie, singurii candidati de altfel, au fost alesi fiecare cu peste 95% din voturile exprimate. Actionarii au aprobat un dividend brut de 650 lei/actiune, propus de Consiliul de Administratie, mai ales ca nu era clar cum se poate face o alta propunere, in conditiile in care multi dintre actionari si-au exprimat prin corespondenta votul "pentru" sau "contra" unui dividend de 650 de lei. Unul dintre actionari a propus de altfel un dividend de 1.100 de lei, dar propunerea nu a fost discutata, presedintele Fercala exprimand-si dezacordul pentru aceasta suma.

AGA a aprobat situatiile financiare pe anul trecut cu un profit de 813 miliarde de lei (20 milioane de euro) si bugetul pentru acest an care prevede un profit net de 345 miliarde de lei (9,3 milioane de euro la un curs mediu al euro de 37.000 de lei). vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO