Eveniment

Cu cuţitele pe masă: Isărescu, faţă în faţă cu Teodorovici în şedinţa extraordinară a Comitetului pentru Macroprudenţialitate

Cu cuţitele pe masă: Isărescu, faţă în faţă cu...

Autor: Răzvan Botea

04.02.2019, 00:03 2786
Comitetul Naţional pentru Macro­prudenţialitate se va întruni astăzi în cadrul unei şedinţe extraordinare, la iniţiativa Băncii Naţionale a României (BNR). Subiectul principal de pe agenda şedinţei este Ordonanţa 114.

„Dacă tot este un subiect foarte important de discutat, ar fi fost deschiderea totală din partea noastră de a avea o discuţie chiar mai repede. Este invocată o şedinţă extraordinară. Un subiect a fost propus pe agendă din partea Băncii Naţio­nale - Ordonanţa 114. Din partea noastră, ca Minister de Finanţe, pe lângă acest subiect, mai sunt opt-nouă subiecte de importantă foarte mare - de la modul în care Banca Naţională, alături de celelalte bănci sunt implicate în acest fixing vizavi de ROBOR şi modul în care s-a limitat creditarea faţă de populaţie, persoane fizice“, a spus ministrul de finanţe Eugen Teodorovici, citat de Mediafax.

Banca Naţională a avertizat Guvernul că taxa pe activele financiare ale băncilor va contribui la scăderea gradului de intermediere financiară, pentru că băncile vor limita creditarea sectorului privat. De asemenea, BNR mai spune că există riscul ca o parte şi mai mare din activitatea de creditare să se realizeze prin entităţi nerezidente, pentru a nu majora activele locale, iar aceasta va duce la creşterea datoriei externe private a ţării.

Ulterior, senatorul ALDE Daniel Zamfir a acuzat băncile că manipuleză nivelul ROBOR, indicatorul de referinţă cel mai folosit în contractele de credit, şi că BNR ştie de acest lucru şi nu face nimic. În replică, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, a spus că senatorul nu înţelege cum funcţio­nează piaţa şi aruncă un lung şir de confuzii şi neclarităţi.

ROBOR, un indicator de dobândă care este calculat de către Thomson-Reuters, o companie privată in­terna­ţională prin care băncile tranzacţio­nează şi cotează, începând de la valute, dobânzi şi până la materii prime, a intrat în atenţia publicului începând cu anul trecut, atunci când a crescut de la 0,6%, la peste 3%.

Pentru a face rost de bani la buget, dar şi pentru a reduce nivelul ROBOR, guvernul PSD a venit cu taxa bancară, unde taxa este legată de nivelul acestui indicator. Cu cât ROBOR este mai mic, cu atât taxa bancară este mai mică. BNR a calificat această taxă bancară ca fiind „o trăsnaie“, iar legarea ei de Robor, o prostie care va avea efecte asupra politicii monetare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO