Eveniment

Cristian Preda, decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice, Universitatea Bucureşti: Economic, nu există un competitor în regiune – exceptând Polonia – care să poată fi mai puternic decât România. Dar este nevoie de ambiţie pentru a fi „fratele mai mic” al Poloniei

Cristian Preda: Avem o experienţă nouă şi un factor serios de risc pentru că alegerile din ultimul deceniu au produs riscuri politice serioase

Cristian Preda: Avem o experienţă nouă şi un factor serios de risc pentru că alegerile din ultimul deceniu au produs riscuri politice serioase

Autor: Liviu Popescu

08.04.2023, 13:24 962

Cristian Preda, profesor de ştiinţe politice şi decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti, aminteşte că niciodată de când s-a votat prima oară în România, adică din 1831 încoace, nu au existat patru runde de alegeri în acelaşi an, aşa cum se va întâmpla în 2024 cu alegeri parlamentare şi europarlamentare, cât şi alegeri locale şi prezidenţiale, ceea ce poate reprezenta o serie de riscuri cu implicaţii atât la nivelul scenei politice cât şi la nivel economic.

„Avem o experienţă nouă şi un factor serios de risc pentru că alegerile din ultimul deceniu au produs riscuri politice serioase”, a spus Cristian Preda la evenimentul CFA Dinner Forecast, organizat la Camera de Comerţ şi Industrie Bucureşti.

Am avut o perioadă extrem de bună între 1998 şi 2008 din perspectiva consolidării democratice în sensul în care în acest interval cei care au organizat alegeri au fost trimişi în opoziţie, fapt extrem de sănătos pentru democraţie. Marea întrebarea a lui 2024 este dacă România va trece testul alternanţei sau va găsi improvizaţii, a adăugat el.

„Care este cel mai rău scenariu? Nu este exclusă suspendarea preşedintelui. Nu este exclus un guvern minoritar PSD cu sprijinul AUR. Nu este exclus un eşec colosal al PNRR care să fie un eşec mai mare decât capacitatea de a accesa fonduri europene. Este posibil să ne trezim într-o situaţie în care euro să sară la 5,5 lei. Este posibil ca războiul să se extindă în Moldova. Aceasta este o hartă a riscurilor şi pericolelor”.

 

Dar care sunt atuurile României în context regional?

„Am putea avea mai multă ambiţie. Nu aş vrea să fac o listă a calităţilor. Simt nevoia de mai multă libertate. Mi se pare că România poate să crească, dacă beneficiează de mai multă libertate şi nu de birocraţie şi legiferare. Să avem ambiţia să fim un actor mai mare în regiune, să acceptăm că putem fi fratele mai mic al Poloniei. Economic nu există un competitor – exceptând Polonia – în regiune care să poată fi mai puternic decât România, dar este nevoie şi de ambiţie politică, nu doar de birocraţi. Economia României are nevoie de mai multă libertate, este suprare­gle­men­tată”, spune Preda.

 

Ce mai spune Preda:

► Există politiceni care sunt în România pro-ruşi pe bani sau fără bani, adică din pasiune, şi nu se spune nici cine este plătit de ruşi sau agent al Moscovei, iar asta complică scena politică. Atât timp cât oamenii sunt în ignoranţă, ei sunt debusolaţi. Este nevoie de un semnal şi din lumea afacerilor.

► Un semnal clar în legătură cu nevoia de a clarifica nevoia democratică a României trebuie tras. Nu mai suntem în anii ‘90 să avem o retorică generoasă.

► Nu aş vorbi de o criză de leadership. Şi Europa şi America au traversat crize importante în ultimii ani, de la euro la Brexit, de la chestiunea războaielor din Orient la Rusia. Societăţile occidentale sunt foarte exigente. Acesta este motivul principal al decepţiilor al acestor societăţi. Faptul că dezvoltarea economică a produs exigenţe civice, aşteptări extrem de înalte şi sigur că felul în care s-a răspuns a creat decepţie şi au profitat partide radicale şi populiste.

► Astăzi este nevoie mai mult decât oricând de oameni moderaţi, aşezaţi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO