Eveniment

Criptomoneda Facebook, cu un picior în groapă: Libra a pierdut sprijinul a cinci dintre membrii fondatori

Criptomoneda Facebook, cu un picior în groapă: Libra a...

Autor: Razvan Tupa

12.10.2019, 12:08 394

Criptomoneda Facebook, Libra a pierdut sprijinul a cinci dintre membrii fondatori, eBay, Stripe, Visa şi Mastercard anunţându-şi retragerea din asocierea care gestionează proiectul, anunţă platforma Cnet.

Libra, proiectul ambiţios al companiei Facebook a fost afectată vineri de retragerea sprijinului din partea a cinci fondatori ai monedei globale. Compania americană de comerţ şi shopping online eBay, serviciul de plăţi online Stripe ca şi companiile globale care activează în domeniul tehnologiei de plată Visa şi Mastercard au anunţat că nu mai participă la Asocierea Libra, care supraveghea proiectul. Lor li s-a alăturat platforma de plăţi online Mercado Pago.

Retragerea vine după ce şi PayPal a anunţat că renunţă la proiect.

Toate companiile care s-au retras sunt nume respectate în domeniul plăţilor şi al tehnologiei de transfer financiar.

"Credem că Libra va eşua fără implicarea marilor compani din domeniul plăţilor, pentru că ei vin cu experienţă în domeniu, sunt nume respectate, care sunt acceptate la nivel global şi au relaţii cu toate instituţiile financiare, guvernele şi instituţiile abilitate din lume”, au notat analiştii MoffettNathanson.

Asocierea Libra a programat prima întâlnire a membrilor la Geneva, pe 14 octombrie.

"Cu toate că alcătuirea asociaţiei poate creşte şi se poate schimba în timp, principiile care stau la baza funcţionării şi orientării Libra, ca şi natura deschisă a acestui proiect asigură rezistenţa sistemului de plată Libra”, a comentat Dante Disparte, şeful comunicării pentru Libra Association.

David Marcus, şeful Facebook responsabil de tehnologia blockchain, care este convocat să apară în faţa Congresului american în a doua parte a lunii octombrie, a mulţumit Mastercard şi Visa că ”au stat alături de noi până în cea de-a 11 oră”, în ciuda presiunilor. ”Aş atrage atenţia celor care s-ar grăbi săcredă că stirea aceasta hotărăşte soarta Libra. Sigur că nu este o veste prea bună pe termen scurt, dar, într-un fel, este eliberatoare. Fiţi pe fază pentru noi detalii în curând. O schimbare de o asemenea amploare este dificilă. Ştii că faci ceva important atunci când se adună atâtea presiuni”, a adăugat Marcus, co-creator al Libra, coordonator Calibra şi Facebook şi fost responsabil pentru Messenger şi PaPal.

Libra a fost prezentată ca o monedă digitală globală gestionată de Asocierea Libra, o autoritate pentru care Facebook spera să adune 100 de parteneri până în momentul lansării, în 2020. Membrii ar fi urmat să faciliteze tranzacţiile folosind moneda şi să contribuie cu 10 milioane de dolari pentru lansare. Printre membrii iniţiali se numărau Uber, Coinbase, Lyft şi Spotify.

Dintre cei care susţin în continuare proiectul, Mercy Corps, Anchorage, Kiva şi Andreessen Horowitz şi-au reafirmat angajarea în favoarea criptomonedei. Un purtător de cuvând din partea Mercy Corps a declarat pentru Cnet că încă mai este nevoie să fie ascultată "vocea celor mai vulnerabili oameni din lume în formularea acestei iniţiative, iar seviciile financiare şi digitale trebuie să includă în proiect şi pe ei şi nevoile lor".

Compania Facebook a prezentat în luna iunie detalii despre Libra, un instrument financiar care probabil va reprezenta o provocare în domeniul criptomonedelor, cu obiectivul de a genera, eventual, un sistem digital mondial de rezervă, a comentat secţiunea Alphaville a cotidianului Financial Times. "După luni de speculaţii, Facebook a dezvăluit în sfârşit detalii despre un serviciu de criptomonedă care ar putea deveni o provocare. Este vorba de un fond de tranzacţionare care utilizează un sistem criptografic de tip blockchain pentru a neutraliza impactul de a intra pe piaţă fără licenţă şi pentru a ascunde influenţa disproporţionată a Facebook, cu speranţa că acesta va deveni eventual un sistem digital mondial de rezervă", a argumentat editorialistul Izabella Kaminska, ridicând o serie de întrebări privind garanţiile de securitate. Proiectul a fost criticat în Europa şi în India, instituţii abilitate în domeniul financiar reproşând faptul că nu sunt explicate multe detalii privind noua criptomonedă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO