Eveniment

Creşterile de taxe macină siguranţa: încrederea analiştilor financiari şi a mediului de business în economia României a scăzut. Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România, asociaţia analiştilor financiari, a scăzut cu 14% în august. Indicatorul de încredere în economie al Comisiei Europene a scăzut cu 0,9 puncte, la minimul din mai.

Creşterile de taxe macină siguranţa: încrederea...

Autor: Răzvan Botea

03.10.2023, 09:00 123

Economia României este printre puţinele din regiune şi din Uniunea Europeană care încă au suflu şi cresc, chiar dacă ritmul este sub aşteptări şi în frânare. Cu toate acestea, din datele actuale ale Institutului Naţional de Statistică (INS), consumul, coloana vertebrală a economiei, merge înainte. Este drept însă că industria, care face peste 20% din PIB-ul României, este în corzi, dar nu este o surpriză pentru nimeni, pentru că încă din 2018 industria este în recesiune.

Per ansamblu, încrederea în economie ar fi trebuit să meargă, deci, înainte, cel puţin la nivelul din primele luni din 2023, pentru că, practic, nu s-a schimbat nimic în august sau septembrie. Cu toate acestea, pachetul de măsuri fiscale al guvernului a bulversat mediul de business şi analiştii financiari, fiind vorba de un pachet masiv de creşteri de taxe şi taxe noi, care, direct sau indirect, răzbat în toată economia, iar încrederea a scăzut, aşa cum arată sondajele de opinie ale CFA România şi ale Comisiei Europene.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO