Companii

Perspectiva majorării taxelor trage puternic în jos încrederea analiştilor financiari în economia românească: Indicatorul CFA a scăzut cu 7,5 puncte în august, la 47,9 puncte; Analiştii preconizează că inflaţia va atinge o rată medie de 7,58% în următoarele 12 luni, iar cursul valutar va ajunge la 5,0753 lei/euro; Prognoza de creştere economică în 2023 este de 2,1%

Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România

Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România

Autor: Cristina Bellu

28.09.2023, 09:20 132

Analiştii financiari din cadrul asociaţiei CFA România estimează că leul se va deprecia până la un curs mediu de 5,0753 lei/euro în următoarele 12 luni, în timp ce rata anticipată a inflaţiei va înregistra o valoare medie de 7,58% în creştere uşoară, de la 7,52% în exerciţiul din luna iulie.

Datele colectate de CFA în luna august mai arată că, pentru orizontul de 6 luni, 81% dintre analiştii financiari incluşi în sondajul lunar anticipează un curs valutar de 5,0119 lei/euro.

În ceea ce priveşte indicatorul de încredere macroeconomică al CFA, acesta a a scăzut semnificativ în luna august, cu 7,5 puncte, la valoarea de 47,9 puncte, situaţie care s-a datorat scaderii ambelor componente ale indicatorului. Se remarca însă scaderea componentei de anticipatii cu 8,8 puncte pana la valoarea de 38,3 puncte.

“In contextul  anticipatelor majorari de taxe indicatorul de incredere a scuzut puternic in luna august”, spune Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România.

Datele sondajului mai arată că deficitul bugetului de stat pentru anul 2023 a atins valoarea medie a anticipaţiilor de 5,5%, înregistrând o scădere uşoară faţă de exerciţiul anterior (5,7%), în timp ce evoluţia în termeni reali a PIB în anul 2023 este estimată la 2,1% de la 2,8% în prognoza anterioară.

Totodată, indicele ROBOR la 3 luni, folosit pentru calcularea dobânzilor varia­bile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, este preconizat să atingă 6,10% în următoarele 12 luni.

“Anticipatiile de majorare a taxelor indirecte au avut un efect de crestere usoara a anticipatiilor inflationiste. In contextul incertitudinii ridicate si anticipatiile de crestere economica pentru 2023 s-au redus substantial”, adaugă Adrian Codirlaşu.

Referitor la evolutia preturilor proprietatilor rezidentiale in orase, 50% dintre participanti anticipeaza o scadere a acestora in timp ce 44% dintre participanti anticipeaza o stabilitate in urmatoarele 12 luni. De asemenea 68% dintre participanti considera ca preturile actuale sunt supraevaluate, iar 31% ca sunt corect evaluate.

În paralel, datoria publica calculata ca procent in PIB este anticipata sa se majoreze la 55% in urmatoarele 12 luni.

Sondajul Asociaţiei CFA România reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizaţia încearcă să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

 
 
 
 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO