Eveniment

Ce creşteri de taxe sunt pe masa guvernului Ciolacu: suprataxă pe locuinţele de peste 500.000 de euro de 1% din valoare. Impozitul ar creşte de la 500-600 de lei la cel puţin 5.000 de euro pe an. Tănase Stamule, economist implicat în discuţii: „Nu este corect, din mai multe motive”

Ce creşteri de taxe sunt pe masa guvernului Ciolacu:...

Autor: Răzvan Botea

19.07.2023, 16:25 18687

Una dintre cele mai discutate opţiuni din acest moment pentru creşterea taxelor este introducerea unei taxe speciale de 1% pentru locuinţele unei persoane care, cumulat, depăşesc suma de 500.000 de euro, a confirmat, pentru ZF, Tănase Stamule, economist implicat în discuţii din partea PNL. El a punctat că măsura este cerută de PSD, iar PNL o respinge şi aduce mai multe argumente.

„Dacă ai un apartament şi ai mai primit moştenire, trebuie să plăteşti impozit suplimentar. Dacă stai într-o casă în centru, primită moştenire, trebuie să plăteşti suplimentar. PNL este total împotrivă. Nu este corect să penalizăm oamenii care au strâns avere, pentru că oamenii deja au fost impozitaţi atunci când şi-au cumpărat acele bunuri”, spune Tănase Stamule.

Ideea este vehiculată de mai mult timp, de când guvernul a decis că este nevoie de mai mulţi bani la buget, la venituri, pentru a acoperi gaura bugetară din 2023. Şi avocatul de business Gabriel Biriş a ridicat această problemă, adresând mai multe întrebări, printre care cum se face evaluarea proprietăţilor sau ce se va întâmpla cu pensionarii care stau in astfel de case, moştenite.

Practic, toate persoanele fizice care deţin proprietăţi – apartamente, case, terenuri etc. - în valoare mai mare de 500.000 de euro ar trebui să plătească acest supraimpozit.

„500.000 de euro este un plafon foarte mic. Două apartamente în Bucureşti pot însemna 500.000 de euro. Ar însemna de la 500-600 de lei, un impozit la 5.000 de euro. Avem centre mari din România unde doar terenul unei case poate fi evaluat la 500.000 de euro, ceea ce ar însemna să dăm oameni mai săraci afară din case şi să se mute oameni mai bogaţi”, mai spune el.

Nu este sănătos pentru piaţa imobiliară şi apartamentele noi nu vor mai fi văzute ca un obiect de investiţii, pentru că este o taxare prea mare pentru ca investiţia să mai devină rentabilă, ar mai fi printre argumentele liberalilor.

„Vor creşte chiriile şi asta înseamnă costuri suplimentare pentru toată lumea, generând inclusiv inflaţie. Nu credem că este posibil să avem o evaluare directă a locuinţelor, pentru că ANEVAR nu poate acoperi toate locuinţele, iar grila notarială nu este relevantă de multe ori.”

De asemenea, mai adaugă el, decizia ar trebui să fie la nivel local, iar taxa colectată la nivelul primăriilor, la fel ca toate taxele locale şi nu de către guvern.  

„Se aplică doar pentru persoane fizice cu active totale de peste 500.000 de euro. Dacă stai la un P+1 în centrul Clujului, că acolo ai crescut şi ţi-au lăsat părinţii casa, de anul viitor plăteşti de 100 de ori mai multe taxe”, mai explică Tănase Stamule.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO