Eveniment

Craciunul acasa, Revelionul la prieteni

23.12.2005, 19:08 15

Majoritatea romanilor isi vor petrece Craciunul acasa, impreuna cu familia sau singuri, foarte putini programandu-si o vacanta la munte sau in strainatate (3%), releva un sondaj realizat de INSOMAR.

Lucrurile se schimba in cazul Revelionului, aproximativ un sfert dintre cei chestionati declarand ca vor petrece noaptea dintre ani la prieteni, in alta localitate, la restaurant sau in vacanta la munte, in strainatate.

Destinatia in cazul celor care nu vor sta acasa este dictata de castigurile lunare, cei mai interesati de perspectiva de a parasi localitatea in care traiesc aratandu-se cei cu venituri mai mari de 500 de lei (137 euro) pe cap de membru de familie.

Astfel, aproximativ 17% din respondentii care fac parte din categoria celor cu un venit de peste 137 de euro pe cap de membru au declarat ca sabatorile de iarna ii vor prinde intr-o alta localitate decat cea in care locuiesc, in vizita la rude sau prieteni din alte zone, in pensiuni agroturistice, in statiuni montane sau peste hotare. De cealalta parte, sub 9% dintre cei ale caror castiguri nu depasesc pragul de 137 de euro au afirmat acelasi lucru.

Persoanele cu venituri intre 151 si 300 de lei (39 - 82 euro) pe cap de membru de familiei aleg sa isi petreaca sarbatorile acasa. Mai putin de 4% dintre acestea au afirmat ca vor parasi localitatea in care traiesc in perioada Craciunului, proportia crescand pana la aproape 5% in cazul zilelor de la pragul dintre ani.

Din punctul de vedere al regiunilor istorice, datele au relevat faptul ca bucurestenii prefera intr-o mai mare masura sa petreaca sarbatorile in afara localitatii, decat respondentii din celelalte zone ale tarii. Astfel, aproximativ 10 la suta din locuitorii Capitalei au decis sa plece din localitate de Craciun, in timp ce transilvanenii par cei mai decisi sa isi petreaca Craciunul acasa. De Revelion, cei din Moldova sunt cei care au declarat ca vor sta acasa, bucurestenii fiind iarasi cei care vor pleca in numar mai mare din localitate.

Sondajul a mai scos la iveala faptul ca numai 6% dintre cei intervievati au apelat sau intentioneaza sa apeleze la serviciile unei agentii de turism.

Traditia colindatorilor de sarbatori pare sa se pastreze inca in Romania anului 2005.

Astfel, nu mai putin de 85 la suta dintre cei care au raspuns chestionarelor au afirmat ca obisnuiesc sa primeasca colindatori.

Dintre acestia, aproape 58 la suta declara chiar ca primesc intotdeauna, cand au ocazia, uratori. Putin peste 2% din romani recunosc ca nu primesc niciodata colindatori. liviu.alexandrescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO