Eveniment

Costel Stanciu, preşedinte Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România: Azorubina, un colorant folosit şi în industria textilă, se foloseşte şi la îngheţată. Consecinţele pot fi boli precum ADHD sau rinita alergică. VIDEO

Autor: Bianca Dorobanţu

09.08.2016, 15:10 263

Un studiu realizat de Asociaţia Consumatorilor Români a relevat faptul că în îngheţată se folosesc coloranţi precum tartrazina, carminul şi azorubina, un colorant folosit în industria textilă. Dintre cele 64 de sortimente de îngheţată analizate, 39 conţin coloranţi artificiali, iar 25 suc de fructe. Coloranţii artificiali regăsiţi în îngheţată pot duce la boli precum deficitul de atenţie la copii – ADHD sau rinita alergică, a spus Costel Stanciu, preşedinte Asociaţia Consumatorilor Români.

„Ce ne-a îngrijorat la acest studiu au fost coloranţii artificiali, cum ar tartrazina, carminul, azorubina, un colorant care se foloseşte în industria textilă, pe care l-am regăsit şi în îngheţată. Unii dintre ei sunt interzişi în anumite ţări ale Uniunii Europene, din păcate la noi nu. Producătorii  sunt obligaţi să pună pe etichetă anumite menţiuni că poate fi afectată activitatea şi atenţia copiilor”, spune Costel Stanciu.

Astfel, trebuie acordată o atenţie sporită alimentelor destinate copiilor, femeilor însărcinate şi vârstnicilor, care sunt bulnerabili,  întrucât sistemul imunitar al acestora nu este la fel de pregătit ca al adulţilor, iar aceşti coloranţi favorizează anumite tulburări de comportament vizibile la copii, dar şi apariţia unor boli alergice precum rinita alergică, mai spune Stanciu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO