Eveniment

Corneliu Iacobov a primit şapte ani de închisoare în dosarul Rafo

Corneliu Iacobov a primit şapte ani de închisoare în dosarul Rafo

Corneliu Iacobov

Autor: Catalin Lupasteanu

29.06.2012, 00:03 247

Judecătorii instanţei supreme au hotărât definitiv ieri condamnarea omului de afaceri Corneliu Iacobov la şapte ani de detenţie şi a lui Toader Găurean la şase ani în dosarul privind prejudiciarea Rafo Oneşti, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie respingând recursurile declarate în acest proces.

Alături de ei a mai fost condamnat şi Marin Marin la şapte ani de închisoare.

În urma condamnării pronunţate de ICCJ, instanţa de executare urmează să întocmească joi actele de încarcerare ale celor trei, mandatele urmând a fi puse în aplicare de poliţie, care îi va duce pe condamnaţi în locuri de deţinere în funcţie de domiciliile lor.

În 28 mai 2012 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a judecat recursurile făcute de omul de afaceri Corneliu Iacobov şi de ceilalţi inculpaţi condamnaţi de Curtea de Apel Bucureşti (CAB), unde au făcut contestaţie procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) privind achitarea tuturor celor din acest dosar de către prima instanţă, Tribunalul Bucureşti.

În 2005 Corneliu Iacobov, Toader Găurean şi alte alte două persoane au fost trimişi în judecată pentru prejudicierea Rafo Oneşti, după ce aceştia au încheiat cu o firmă din Câmpina, Metal EuroEst, un contract de vânzare-cumpărare având ca obiect un pachet de acţiuni la Electrocarbon Slatina.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DIICOT, Corneliu Iacobov, Toader Găurean - administrator unic la SC Rafo SA, Liliana Luchian şi Marin Marin sunt acuzaţi că în perioada 2000 - 2003 s-au asociat în vederea prejudicierii Rafo cu 24.289.450 de lei (peste 240 de miliarde de lei vechi).

Procurorii au stabilit că, în calitate de acţionar majoritar şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC Vradicor Financiar Group SA (firmă care făcea parte din consorţiul Canyon Servicos şi Imperial Oil, acţionarul majoritar la Rafo Oneşti), Iacobov se interesa şi era informat în legătură cu producţia, relaţiile comerciale derulate de rafinărie cu alte societăţi, participaţiile la alte societăţi comerciale şi politica de personal.

La termenul din 28 mai al procesului, instanţa supremă a ascultat pledoariile acuzării şi ale apărării.

În esenţă, procurorul DIICOT a cerut instanţei supreme menţinerea deciziei CAB cu privire la pedepsele aplicate omului de afaceri Corneliu Iacobov şi inculpaţilor Toader Găurean şi Marin Marin, precum şi casarea aceleiaşi decizii cu privire la achitarea, în mod greşit, a Lilianei Luchian pentru fapta de abuz în serviciu contra intereselor persoanei.

De cealaltă parte, apărarea a arătat că decizia CAB trebuie casată, iar dosarul, rejudecat de această instanţă, pe motiv că ultimele trei termene de judecată au fost prezidate de un judecător nou, ca urmare a faptului că magistratul stabilit la începutul judecării apelului s-a retras nejustificat.

Avocaţii au arătat instanţei supreme că judecătoarea Dumitriţa Piciarcă, desemnată în completul de doi judecători pentru dezbaterea apelului DIICOT, s-a retras nejustificat din complet, ea fiind înlocuită cu un alt magistrat. Apărătorii au precizat că astfel nu s-a asigurat continuitatea completului de judecată şi că decizia de condamnare trebuie casată, iar apelul DIICOT, rejudecat la CAB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO