Eveniment

Corespondenta Bucuresti - Bruxelles pe tema economiei de piata functionale

22.09.2003, 00:00 17



Autoritatile romane vor continua sa corespondeze cu oficialii europeni in incercarea de a-i convinge pe acestia sa acorde Romaniei statutul de economie de piata functionala.



"Zilele urmatoare voi mai trimite la Bruxelles o scrisoare in care voi prezenta comparativ evaluarile Comisiei in legatura cu economia de piata functionala pentru Bulgaria anul trecut, cand s-a acordat acest statut Bulgariei, observatiile referitoare la Romania anul trecut privind acest capitol si o a treia rubrica - realizarile noastre si ceea ce s-a intamplat in ultimul an in legatura cu observatiile de anul trecut", a declarat premierul Adrian Nastase.



E a adaugat ca, din punctul de vedere al aspectelor mentionate in rapoarte, nu ar trebui sa existe "nici un fel de ezitare pentru a se considera ca Romania are o economie de piata functionala.



Premierul a tinut sa precizeze ca acesta mentiune in raport nu inseamna pentru Bulgaria, Romania sau alte tari candidate ca economia lor este functionala in procent de 100%. Nastase a adaugat ca unii dintre interlocutorii sai de la Bruxelles i-au spus ca nici una dintre economiile europene nu este, de fapt, 100% functionala.



Problema Romaniei este insa aceea de a-si convinge partenerii ca s-a ajuns la "un nivel de masa critica" in ceea ce priveste masurile luate, "care sa justifice un anumit tip de incredere legat de evolutia economiei romanesti spre o economie de piata functionala", a mai spus prim-ministrul.



El a mai aratat ca la nivelul Comisiei Europene exista opinia ca, desi statele iau anumite masuri pentru reforma, este nevoie sa se parcurga mai multe etape, acest element fiind prezentat in discutiile referitoare la Bulgaria, care anterior a avut un guvern "foarte angajat pe calea reformei".



"Ei spun ca Romania nu are decat acesti trei ani in care s-au luat masuri, anii dinainte au fost ezitanti sau nu au fost convingatori, ca este nevoie de confirmari pe o perioada mai lunga", a afirmat Nastase.



Premierul, insotit de ministrul finantelor Mihai Tanasescu si cel de externe Mircea Geoana, s-a aflat saptamana trecuta, la Bruxelles pentru a convinge Comisia Europeana ca Romania este, totusi, in stare sa se tina de programul de reforme si, mai mult, sa recupereze din intarzieri. Nastase a prezentat un plan de masuri, in principal din domeniul privatizarii, care vor fi indeplinite in termen de circa o luna, respectiv pana la publicarea de catre Comisia Europeana a raportului anual de tara privind evolutia Romaniei in 2003.



Presedintele Comisiei Europene, Romano Prodi, a declarat, la sfarsitul intalnirii, ca Romania trebuie sa continue si sa aplice efectiv masurile de reforma economica pentru a demonstra ca poate avea o economie de piata functionala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO