Eveniment

Corespondent PRO TV, arestat in Bulgaria dupa un reportaj la granita

18.11.2004, 00:00 420



Corespondentul PRO TV George Buhnici a fost retinut, marti dupa-amiaza, de catre autoritatile vamale bulgare si, dupa 8 ore de interogatorii si verificari, a fost dus la arestul politiei din Ruse, a anuntat ieri Departamentul de stiri PROTV.



Corespondentul filmase comercianti din magazinele duty-free de la vama Giurgiu - Ruse dispusi sa vanda tigari in cantitate mai mare decat le-o permite legea. Filmarea s-a facut cu ochelari prevazuti cu camera ascunsa, un instrument uzual de investigatie jurnalistica, permis de legile romanesti in cazul in care demersul gazetaresc prezinta un interes public justificat.



Dupa filmare, echipa formata din soferul Ovidiu Pavel si corespondentul George Buhnici a intrat pe teritoriul Bulgariei doar pentru a putea intoarce masina pentru a reveni in Romania. Au fost insa opriti de autoritatile vamale bulgare care i-au perchezitionat, le-au confiscat echipamentele de filmare si i-au retinut pentru audieri.



Corespondentul si soferul au fost audiati separat, li s-a interzis timp de cateva ore sa telefoneze in Romania si au fost pusi sa dea declaratii si sa semneze procese verbale in limba bulgara, in prezenta unui translator. Toate demersurile lui George Buhnici de a solicita asistenta din partea ambasadei Romaniei si un traducator autorizat au fost tergiversate voit.



Soferului i-a fost inapoiat pasaportul in jurul orei 22.00, insa corespondentul a fost retinut in continuare. I s-a pus la dispozitie un avocat din oficiu si un interpret, care traducea insa selectiv intrebarile si observatiile autoritatilor bulgare. Reporterul PROTV era permanent indemnat de translatorul bulgar sa faca se i se spune si sa semneze fara comentarii tot ce solicitau autoritatile bulgare.



PRO TV i-a asigurat inca din cursul serii asistenta juridica lui George Buhnici, care este reprezentat in acest moment de un avocat roman si de doi avocati bulgari, precum si de un traducator autorizat, trimis din Romania.



In jurul orei 23,30, corespondentul a fost dus la sediul Politiei din Ruse si inchis in arest. I s-a spus doar ca miercuri, 17.11, la ora 16.00 va avea o intalnire cu procurorul sef al orasului Ruse.



"PRO TV constata ca felul in care este tratat corespondentul George Buhnici constituie un abuz si o razbunare din partea vamesilor bulgari si a autoritatilor de frontiera", precizeaza Departamentul de Stiri PROTV, care invoca faptul ca, in luna septembrie, patru vamesi bulgari s-au ales cu dosare penale in urma unui reportaj realizat de PRO TV, care demasca faptul ca la ghiseele vamale formalitatile sunt indeplinite doar dupa ce vamesul bulgar primeste cate 10 euro de la fiecare turist roman.



PRO TV reaminteste ca Bulgaria a semnat recomandarea numarul 96 a Consiliului de Ministri din tarile membre ale Consiliului Europei, care prevede ca statele semnatare se obliga sa permita accesul jurnalistilor si al echipamentelor acestora pe teritoriul lor. De asemenea, statele semnatare se angajeaza sa evite orice masura restrictiva la adresa jurnalistilor, de exemplu retragerea unei acreditari sau expulzarea din cauza exercitarii profesiei ori a continutului reportajelor pe care le realizeaza.



Presa bulgara relateaza si ea despre arestarea ziaristul roman, citand biroul regional al Procuraturii din Ruse. Potrivit paginii electronice a agentiei bulgare Focus, procurorul local Ognyan Basarboliev a declarat ca ziaristul a fost arestat deoarece a realizat fotografii cu instrumente speciale de recunoastere. Autoritatile au descoperit asupra sa un microfon ascuns si o camera video camuflata in ochelari.



Focus a anuntat initial ca ziaristul facea fotografii in zona de granita, cu ajutorul unei camere video de mari dimensiuni. Regiana TV-Ruse a afirmat ca este posibil ca el sa fi fotografiat obiective aflate pe granita. "Inca nu stim care era scopul sau. Este posibil sa fi incercat sa faca fotografii in secret despre coruptie", au declarat vamesii bulgari.



Caseta nu a fost vizionata inca, dar romanul a fost retinut pentru 24 de ore, iar biroul procuraturii din Ruse a fost informat despre acest caz.



Impotriva ziaristului roman au fost declansate proceduri legale, in conformitate cu articolul 339a din Codul Penal, precizeaza Focus.



Agentia Focus a anuntat initial ca autoritatile vor decide daca ziaristul va fi pus sub acuzare pentru spionaj, in conformitate cu articolul 339 din Codul Penal. Conform acuzatiilor, el nu dispunea de permisiunea adecvata, ceruta de lege si a folosit echipamente tehnice speciale de filmare pentru a obtine informatii.



Site-ul Novinite.com afirma ca ziaristul intrase pe teritoriul Bulgariei pe podul care asigura legatura cu Romania si ca acesta a insistat asupra faptului ca "misiunea" sa era de a filma tranzactiile facute la magazinul duty-free din vama.



Inregistrarea urmeaza sa fie trimisa la Sofia pentru analiza, a precizat, la randul sau, canalul bTV.



Presa bulgara, citata de Novinite, afirma ca impotriva romanului vor fi formulate acuzatii in termen de doua sau trei zile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO