Eveniment

Coreea sub ameninţarea războiului: Sudul acuză atacul "intenţionat" din nord şi promite represalii dure în cazul unor noi incidente

Coreea de Sud şi-a trimis avioanele de luptă să răspundă unui presupus atac din Nord

Autor: Radu Racu

23.11.2010, 10:07 122

Atacul Coreei de Nord asupra unei insule populate din sud esteintenţionat şi reprezintă o încălcare flagrantă a armistiţiuluidintre cele două state, a delcarat marţi ministrul sud-coreean alApărării, Lee Hong-ki, citat de Reuters.

"Acesta este un atac planificat intenţionat şi reprezintă oîncălcare flagrantă a armistiţiului", a spus oficialul.

Autorităţile de la Seul au promis represalii dure în czul unornoi incidente militare. "Armata noastră va riposta ferm la oricenouă provocare", a declarat preşedinţia sud-coreeană, într-uncomunicat.

"Bombardarea (insulei) Yeonpyeong de către Coreea de Nord este oprovocare militară clară. În plus, acest bombardament vizândobiective civile este impardonabil", a adăugat preşedinţia, cerândautorităţilor nord-coreene să "îşi asume responsabilităţile".

Coreea de Sud a anunţat marţi că şi-a desfăşurat mai multeescadrile de avioane de luptă F-16 pentru a răspunde unui atac dinNord în care "mai multe obuze" au fost lansate asupra unei insulepopulate de la graniţa de vest a statului, potrivit WashingtonPost.

Coreea de Nord a lansat marţi obuze asupra insulei Yeonpyeong,unde locuiesc circa 1.300 de persoane, provocând victime umane şimateriale. Trupele sud-coreena au ripostat u salve de artilerie.Doi militari sud-coreeni au fost ucişi iar alţi 13 au fost răniţi,potrivit ultimului bilanţ al Statul Major sud-coreean. Totodată,potrivit televiziunii sud-coreene YTN, circa 60 de case au fostavariate în urma barajului de artilerie.

Incidentul vine la scurt timp după ce Coreea de Nord a anunţatcă deţine o nouă fabrică de îmbogăţire a uraniului iar liderulcomunist Kim Jong Il l-a prezentat pe fiul său Kim Jong Un dreptsuccesorul său.Totodată, tensiunile dintre cele două state suntridicate după ce în primăvară o fregată sudcoreeană cu 46 de oamenila bord a fost scufundată de o torpilă nord-coreeană.

Graniţa maritimă din vest este de mult timp subiectul disputelorîntre cele două state. Nordul nu recunoaşte graniţa care a fosttrasată unilateral de SUA la sfârşitul războiului coreean din1950-1953.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO