Eveniment

Copper Beech renunta la 20% din angajati si amana 16 proiecte

Copper Beech renunta la 20% din angajati si amana 16 proiecte

Diwaker Singh, presedintele Copper Beech: Este o perioada in care trebuie sa strangem cureaua pentru a merge mai departe. (...) Cred ca piata ar trebui sa-si revina la jumatatea anului viitor, cand va reincepe activitatea de creditare si vor scadea costurile

16.11.2008, 20:33 85

"Am decis ca, din cauza situatiei actuale a pietei, sa continuam doar ansamblul rezidential Blue Tower, din care mai sunt disponibile doar 20 de locuinte, iar restul le vom pune pe hold pana la revenirea pietei. Am renuntat la cinci angajati din departamentul de marketing si vanzari pentru ca nu avem ce vinde in prezent. Mai suntem in cadrul firmei 22 de angajati", a declarat Diwaker Singh, presedinte si unul dintre actionarii companiei.

Compania, fondata la Londra, de Singh, fost sef al companiei Telemobil (Zapp) si de alti circa 20 de actionari, a achizitionat terenuri pentru constructia a circa 17.000 de locuinte in Bucuresti si in imprejurimi, pentru care erau estimate investitii de 2,5 mld. euro.
Pentru finantarea acestui program de investitii, Copper Beech a anuntat in urma cu un an ca a ajuns la o intelegere cu BCR pentru o linie de creditare de 575 mil. euro, din care insa nu a fost atrasa nicio transa pana in prezent.
"Este o perioada in care trebuie sa strangem cureaua pentru a merge mai departe. In afara creditului luat de la Alpha Bank pentru constructia proiectului Blue Tower, nu avem alte datorii, astfel ca nu suntem presati nici de banci, nici de actionari, care sunt dispusi sa astepte revenirea pietei", sustine Singh.
Directorul Copper Beech ramane increzator in potentialul pietei rezidentiale din Capitala, desi cel putin 90 din cele 136 de apartamente vandute in cadrul singurului proiect inceput - Blue Tower - au fost cumparate de catre doi investitori - Romania Invest si Topo Capital.
"In aceasta perioada de criza au disparut finantarile pentru persoane fizice si, in plus, in timp ce in Vest dobanzile scad puternic, in Romania acestea continua sa creasca. Cred ca piata ar trebui sa-si revina la jumatatea anului viitor, cand va reincepe activitatea de creditare si vor scadea costurile", adauga Singh.
Dupa Blue Tower, al doilea proiect care ar fi trebuit inceput in Bucuresti, era localizat in Pipera Tunari si ar fi trebuit finalizat in vara anului 2010. Proiectul The Atrium viza constructia a 210 locuinte cu un pret mediu de 1.570 euro/mp plus TVA.
 
RomReal opreste constructia si da banii inapoi cumparatorilor
 
Compania norvegiana RomReal, care a anuntat la inceputul acestei luni ca nu a obtinut finantare bancara pentru dezvoltarea a doua ansambluri cu locuinte in Constanta, a decis sa opreasca lucrarile la unul dintre proiecte - Central, cu 89 de locuinte - si sa returneze avansurile primite de la cumparatori. Pentru cel de-al doilea proiect pentru care firma nu a obtinut finantare bancara -Corallia, cu 36 apartamente - compania analizeaza posibilitati alternative de finantare. In schimb, lucrarile la cel mai mare proiect inceput de norvegieni la Constanta - Oasis Residences, cu 383 de locuinte - vor fi, de asemenea, suspendate de la sfarsitul acestui an, pana ce conditiile din piata se vor imbunatati, se arata in raportul companiei listate la bursa din Oslo. Compania norvegiana activeaza pe piata locala prin intermediul firmei Westhouse, care a anuntat investitii de 1,5 mld. euro in locuinte, dupa ce a cumparat circa 120 ha de teren. Valoarea activelor companiei a scazut cu 30% in primele noua luni ale anului, pana la o valoare de 104,8 mil. euro
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO