Eveniment

Contul curent a rămas pe excedent

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Claudia Medrega

12.08.2013, 21:37 539

Contul curent al balanţei de plăţi a reuşit să rămână în primul semestru pe excedent, în sumă de 695 mil. euro, în contrast cu deficitul de 2,8 mld. de euro din aceeaşi perioadă din 2012.

Evoluţia a fost influenţată de redu­ce­rea deficitului balanţei comerciale şi balanţei veniturilor, precum şi de surplusul înregis­trat de balanţa serviciilor. În acest an Ro­mâ­nia a revenit pe excedent de cont curent pentru prima dată din 1990. Anul 2013 a debutat cu un excedent al contului curent al balanţei de plăţi, surplusul menţi­nân­du-se în prima jumătate a anului. În ulti­mii trei ani, România a înregistrat, în me­die, un deficit de cont curent de 4,2% din PIB.

Deficitul balanţei comerciale a scăzut în prima jumătate a anului cu circa 2 mld. euro, la balanţa veniturilor reducerea a fost de 356 mil. euro, iar balanţa serviciilor a avut un surplus de 1,15 mld. euro, potrivit datelor anunţate de BNR.

Pentru întregul an 2013, analiştii şi-au ajustat prognozele pentru deficitul de cont curent de la 4% din PIB spre 2-3% din PIB.

România rămâne totuşi ţara din Europa Centrală şi de Est cu cea mai mare dependenţă de investiţiile de portofoliu pentru a finanţa deficitul de cont curent. Iar investiţiile străine directe sunt în cădere liberă, în timp ce gradul de absorbţie a fondurilor europene nu este foarte încurajator.

Anul trecut deficitul de cont curent a scăzut sub 4% din PIB, la 5 mld. euro, pentru prima oară în ultimii 10 ani.

În anii 2007 şi 2008 deficitul de cont curent a fost una dintre cele mai importante vulnerabilităţi ale României, ajungând şi la 13-14% din PIB, dar în ultimii ani deficitul s-a ajustat puternic. Ajustarea deficitului de cont curent reflectă diminuarea dependenţei de fluxurile externe de capital.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.08.2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO