Eveniment

Contractele firmei vicepremierului Seculici cu Consiliul Local Arad ies la iveala

23.05.2005, 20:01 28

Grupul de Investitii Politice, condus de Mugur Ciuvica, a dat ieri publicitatii lista contractelor obtinute de firma la care este actionar vicepremierul Gheorghe Seculici, Proiect Arad SA, de la Consiliul Local (CL) Arad, intre septembrie 2001 si decembrie 2004, in valoare de peste 17 mld. lei (aproape jumatate de milion de euro).

Potrivit lui Ciuvica, Proiect Arad a primit din partea CL contracte fara licitatie, toate acestea fiind atribuite direct. El a mai spus ca, potrivit declaratiilor de avere si de interese depuse de Seculici, ministrul detine actiuni in valoare de 320.000 de euro la Proiect Arad. Seculici este actionarul principal, cu 48% din actiuni, al societatii, el fiind si directorul general al acestei companii intre 1991 si 2004.

Ciuvica aminteste ca intre 1992 si 2002, Seculici a fost consilier local, presedintele Comisiei de organizare si dezvoltare urbanistica, realizarea lucrarilor publice, protectia mediului inconjurator, conservarea monumentelor istorice si de arhitectura din cadrul CL. In aceasta perioada, firma lui Seculici a primit numeroase contracte pentru lucrari publice din partea CL. In 2002, Seculici a demisionat din functia de consilier, pe motiv de incompatibilitate, insa, intre 2002 si 2004, firma sa a continuat sa primeasca contracte din partea CL, mai sustine Ciuvica.

"Un nou impuls l-au primit afacerile societatii Proiect Arad cu municipalitatea dupa alegerile locale din 2004, in urma carora Seculici a ajuns presedinte al Consi-liului Judetean, iar Gheorghe Falca, ginerele sau si finul lui Traian Basescu, a devenit primar al municipiului Arad. In mai putin de o luna, firma lui Seculici a primit din partea Primariei cinci contracte fara licitatie, in valoare de peste 4,6 mld. lei", mai spune Ciuvica.

Mass-media au relatat, saptamana trecuta, ca ministrul de stat Gheorghe Seculici a devenit actionarul majoritar al administratorului spatiilor comerciale din Arad in urma unei majorari de capital social a Regiei Autonome de Locuinte si Localuri (transformata in societatea comerciala Recons SA), la care Consiliul Local nu a participat.

Atat Seculici, cat si Falca au negat aceste informatii si au precizat ca Proiect Arad detine numai 13,8% din actiunile de la Recons, in urma unei majorari de capital social care a avut loc in februarie.



PSD cere analizarea situatiei ministrului Cristian David

Purtatorul de cuvant al PSD Bucuresti, Octavian Petrovici, i-a cerut ieri ministrului delegat Cristian David sa explice cum a reusit ca, in trei luni, sa mareasca capitalul social al firmei la care detine 50% din actiuni, cu 100.000 de euro, desi firma nu mai are activitate din decembrie 2004. De asemenea, el i-a cerut si sefului Cancelariei primului-ministru, Aleodor Francu, sa precizeze tipul de "activitati confidentiale" din care - potrivit declaratiei sale de avere - a castigat in ultimul an fiscal 2 mld. lei. Biroul de presa al guvernului a respins acuzatiile apreciind ca sunt nefondate. "Referitor la marirea capitalului social al firmei Team International Consult la care ministrul Cristian David detine 50% din actiuni, mentionam ca nu s-a efectuat nici o crestere a capitalului social. Diferenta survine ca urmare a reevaluarii activelor imobiliare detinute de societate, datorate cresterii exponentiale a preturilor pe piata imobiliara", spun reprezentantii guvernului. In ceea ce-l priveste pe Aleodor Francu, sursa citata mentioneaza ca acesta se afla inca sub prevederile contractului de munca pentru functia pe care a ocupat-o anterior, care contine o clauza de confidentialitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO