Eveniment

Continental recruteaza in Romania, dupa disponibilizari in Franta si Germania

Continental recruteaza in Romania, dupa disponibilizari in Franta si Germania
31.03.2009, 00:00 259
Producatorul german de pneuri Continental, care a anuntat la mijlocul lunii martie inchiderea a doua fabrici din Franta si Germania, determinand o serie de proteste ale muncitorilor francezi, recruteaza angajati pentru uzina din Timisoara, potrivit publicatiei online France Info.
Reportajul France Info face referire la anuntul companiei dintrun ziar local, potrivit caruia Continental angajeaza la fabrica de la Timisoara muncitori operatori pentru productie, ingineri in departamentul tehnic, sefi de echipa si muncitori pentru intretinerea pieselor metalice.
Anuntul a fost publicat in contextul in care Continental va inchide doua fabrici in Europa, cea de la Clairoix, Franta, unde lucreaza 1.120 de persoane, si una de la Hanovra, in nordul Germaniei (780 de angajati), reporterii considerand ca este vorba despre o relocare a productiei.
Conducerea uzinei de la Timisoara a explicat insa ca recrutarile de personal sunt masuri menite sa asigure relansarea diviziei locale si, totodata, sa completeze locurile de munca parasite de angajatii romani, care au ales sa plece.
„Din punctul meu de vedere, nu este vorba despre o relocare", a declarat pentru France Info directorul fabricii din Romania, Thierry Wipff, care a fost manager si la uzina Continental de la Clairoix.
Oficialul explica strategia grupului german prin necesitatea fabricarii in Romania a pneurilor destinate constructorului auto Dacia. Uzina de la Timisoara are 1.200 de angajati.
Profesorul de economie de la Universitatea din Timisoara Ioan Petrisor considera ca decizia Continental este „o relocare" si este justificata prin costurile mai mici implicate de forta de munca locala.
Fabricarea unui pneu in Romania necesita cinci euro, fata de noua euro in Franta, potrivit unui document al grupului german.
Totodata, potrivit sefului federatiei sindicale Alfa din Timisoara, salariile muncitorilor romani sunt cuprinse intre 1.200 si 1.800 lei (280420 euro).
Pentru un angajat din Franta, aceste venituri sunt modeste, insa nu sunt rele pentru Romania, remarca France Info, care precizeaza ca salariile si cheltuielile mici implicate de operatiunile locale nu garanteaza viabilitatea uzinei.
Wipff ar putea decide intrarea angajatilor in somaj tehnic pe durata sarbatorilor de Pasti, din cauza scaderii cererii, in contextul crizei prin care trece intreaga industrie auto.
In cazul in care Continental va trimite angajatii in somaj tehnic in aceasta primavara, ar fi pentru prima oara cand fabrica de la Timisoara opreste productia. La finalul anului trecut compania a anuntat ca fabrica de anvelope a ajustat productia in functie de cererea reala a pietei, dar cei 1.200 de angajati nu au fost trimisi in somaj tehnic.
Continental este cel mai mare producator de anvelope de pe plan local, cu investitii de 350 de milioane de euro si afaceri anuale estimate la 500 de milioane de euro. Productia aferenta anului trecut sa situat sub 13 milioane de unitati, iar in 2009 este programata sa creasca cu 10%.
Grupul angajeaza pe plan local mai mult de 6.500 de oameni, in cele opt centre de productie si cele trei centre de cercetaredezvoltare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO