Eveniment

Consumul a ajutat economia să rămână uşor pe plus în 2012

Consumul a ajutat economia să rămână uşor pe plus...

Autor: Claudia Medrega

07.03.2013, 00:07 588

Economia României a reuşit să rămână anul trecut în teritoriul pozitiv graţie influenţei favorabile a consumului intern, în timp ce exporturile au înregistrat o scădere de 3,2%.

Consumul final a crescut cu circa 1% în 2012, atât ca urmare a avansului consumului populaţiei, influenţat de majorările de salarii din sectorul public, cât şi datorită creşterii consumului administraţiilor publice. Şi investiţiile au ajutat anul trecut PIB-ul, urcând cu 4%.

Evoluţia economiei României a fost corelată cu cea a zonei euro, care a intrat oficial în recesiune tehnică, pentru a doua oară în ultimii trei ani, ceea ce a determinat înrăutăţirea semnificativă a cererii externe pentru exporturi.

Aportul negativ al agriculturii şi industriei a anulat anul trecut mare parte din impactul pozitiv al impozitelor nete asupra PIB şi creşterea din sectorul serviciilor, în timp ce construcţiile au stagnat. Agricultura s-a prăbuşit anul trecut cu peste 20%, după un avans de 11% în 2011.

Institutul de Statistică a majorat prognoza pentru creşterea economică de anul trecut de la 0,2% la 0,3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO