Eveniment

Consultanţii fiscali: Planul de combatere a evaziunii fiscale îi afectează de fapt pe contribuabilii corecţi. Ce parere aveti?

Sorin Istrate, directorul general al Contexpert: Termenul de înscriere în Registrul operatorilor intercomunitari este foarte strâns şi cu siguranţă vor exista cozi şi blocaje.

Sorin Istrate, directorul general al Contexpert: Termenul de înscriere în Registrul operatorilor intercomunitari este foarte strâns şi cu siguranţă vor exista cozi şi blocaje.

22.06.2010, 23:45 51

Principala problemă este că autorităţile se concentrează doar pemodalităţile în care să aducă mai mulţi bani la bugetul de stat şinu urmăresc să creeze un sistem fiscal viabil, apreciazăaceştia.

Modificările aduse de Ordonanţa de Urgenţă aprobată recent deGuvern vor afecta în primul rând firmele care desfăşoară activităţide import-export din şi în Uniunea Europeană, care va trebui să seînregistreze în termen de zece zile într-o nouă bază de date - "Registruloperatorilor intracomunitari" - întrucât codurile de TVA aleacestora nu vor mai fi valabile pentru acest tip de operaţiuniîncepând cu 1 iulie.

"Termenul de înregistrare este foarte strâns şi cu siguranţă vorexista cozi şi blocaje. Mulţi agenţi economici nu vor mai puteaefectua operaţiuni intracomunitare, ceea ce ar putea însemnapresiuni suplimentare asupra Produsului Intern Brut", a spus SorinIstrate, directorul general al companiei de consultanţă fiscalăContexpert, la un seminar organizat ieri de portalulAvocatnet.ro.

Chiar dacă termenele prevăzute de actul normativ sunt foartestrânse, firmele nu pot face niciun demers pentru a se conformanoilor prevederi, pentru că ordonanţa nici măcar nu a fostpublicată în Monitorul Oficial. Istrate crede chiar că aceasta vasuferi unele modificări înainte de a intra în vigoare.

Sancţiunile pentru nedeclararea unei tranzacţii intracomunitaresunt foarte dure şi merg de la confiscarea mărfurilor până laradierea permanentă a firmei din registrul agenţilor economici carepot desfăşura activităţi de import-export din şi către UniuneaEuropeană.

Biriş: Simplificarea colectării TVA - lovitură pentruproducători

Autorităţile au decis să simplifice procedura de colectare a TVApentru produsele din industria alimentară, taxa urmând să seîncaseze direct în magazine şi nu pe parcursul ciclului defabricaţie a produselor. Firmele din domeniul alimentar s-ar puteaconfrunta astfel cu probleme privind fluxurile de lichidităţi.

"Măsurile de simplificare a colectării TVA la produselealimentare vor afecta marile ferme şi fabricile de alimente.Producătorii vor cumpăra materiile prime cu TVA, dar vor vindeprodusele proprii fără TVA. Ce stat sănătos la minte omoarăproducătorii şi avantajează retailerii?", comentează Gabriel Biriş,partener al casei de avocatură Biriş Goran.

Simplificarea colectării TVA la alimente va duce la scădereanumărului agenţilor economici care pot cere rambursarea taxei pebază de stocuri, acesta fiind şi obiectivul urmărit de autorităţi,care au probleme serioase în a evalua stocurile producătorilor,spun experţii fiscali. În acelaşi timp, măsura ar putea genera otendinţă de mutare a companiilor multinaţionale către ţări unde îşipot recupera banii pe TVA aferentă stocurilor deţinute.

Întărirea supravegherii şi a controlului fiscale va însemnaacţiuni în trei direcţii principale: creşterea gradului decolectare a veniturilor, solicitarea de informaţii şi acteadiţionale de la instituţiile de credit şi extinderea ariei decompetenţă a autorităţilor fiscale, inclusiv în domeniulcolaborării cu organele de cercetare penală. Fiscul va puteasolicita de la bănci rulajele şi soldurile conturilor curente aleclienţilor, datele de identificare ale persoanelor cu drept desemnătură, precum şi informaţii despre casetele de valori.

De asemenea, au fost înăsprite regulile privind răspunderea însolidar cu firmele intrate în procedura de insolvenţă. Astfel seurmăreşte angajarea răspunderii solidare a persoanelor care deţinîn realitate controlul decizional asupra companiei, chiar dacă nuapar ca atare în actele societăţii, precum şi a administratorilorcare în perioada mandatului nu şi-au îndeplinit obligaţia de a ceredeschiderea procedurii de insolvenţă.

"Pentru a evita o posibilă angajare a răspunderii solidare, esteposibil ca administratorii să prioritizeze plata obligaţiilorbugetare, fiscul devenind astfel privilegiat în faţa altorcreditori. Acest lucru ar putea perturba fluxurile de plăţi îneconomie, iar investitorii străini ar putea fi influenţaţi negativîn decizia de a-şi plasa resursele în România", apreciază AndraCaşu, Tax Manager în cadrul companiei de consultanţă şi auditErnst&Young.

Ca măsuri de diminuare a evaziunii fiscale, Biriş propunecolectarea TVA doar de către retaileri şi nu pe întreg lanţul deproducţie ca până acum, precum şi plafonarea bazei de calcul pentrucontribuţiile sociale la trei-patru salarii medii brute pe economie(circa 7.000 de lei).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO