Consultanţii fiscali: Planul de combatere a evaziunii fiscale îi afectează de fapt pe contribuabilii corecţi. Ce parere aveti?

Autor: Ciprian Botea 22.06.2010

Măsurile de combatere a evaziunii fiscale promovate de Guvern nu vor reduce dimensiunea economiei informale, ci vor afecta agenţii economici care îşi plătesc în mod curent taxele, vor genera blocaje în economie şi vor duce la creşterea reticenţei investitorilor străini în a-şi plasa resursele în România, susţin mai mulţi consulanţi fiscali din firme puternice în domeniu.



Principala problemă este că autorităţile se concentrează doar pe modalităţile în care să aducă mai mulţi bani la bugetul de stat şi nu urmăresc să creeze un sistem fiscal viabil, apreciază aceştia.

Modificările aduse de Ordonanţa de Urgenţă aprobată recent de Guvern vor afecta în primul rând firmele care desfăşoară activităţi de import-export din şi în Uniunea Europeană, care va trebui să se înregistreze în termen de zece zile într-o nouă bază de date - "Registrul operatorilor intracomunitari" - întrucât codurile de TVA ale acestora nu vor mai fi valabile pentru acest tip de operaţiuni începând cu 1 iulie.

"Termenul de înregistrare este foarte strâns şi cu siguranţă vor exista cozi şi blocaje. Mulţi agenţi economici nu vor mai putea efectua operaţiuni intracomunitare, ceea ce ar putea însemna presiuni suplimentare asupra Produsului Intern Brut", a spus Sorin Istrate, directorul general al companiei de consultanţă fiscală Contexpert, la un seminar organizat ieri de portalul Avocatnet.ro.

Chiar dacă termenele prevăzute de actul normativ sunt foarte strânse, firmele nu pot face niciun demers pentru a se conforma noilor prevederi, pentru că ordonanţa nici măcar nu a fost publicată în Monitorul Oficial. Istrate crede chiar că aceasta va suferi unele modificări înainte de a intra în vigoare.

Sancţiunile pentru nedeclararea unei tranzacţii intracomunitare sunt foarte dure şi merg de la confiscarea mărfurilor până la radierea permanentă a firmei din registrul agenţilor economici care pot desfăşura activităţi de import-export din şi către Uniunea Europeană.

Biriş: Simplificarea colectării TVA - lovitură pentru producători

Autorităţile au decis să simplifice procedura de colectare a TVA pentru produsele din industria alimentară, taxa urmând să se încaseze direct în magazine şi nu pe parcursul ciclului de fabricaţie a produselor. Firmele din domeniul alimentar s-ar putea confrunta astfel cu probleme privind fluxurile de lichidităţi.

"Măsurile de simplificare a colectării TVA la produsele alimentare vor afecta marile ferme şi fabricile de alimente. Producătorii vor cumpăra materiile prime cu TVA, dar vor vinde produsele proprii fără TVA. Ce stat sănătos la minte omoară producătorii şi avantajează retailerii?", comentează Gabriel Biriş, partener al casei de avocatură Biriş Goran.

Simplificarea colectării TVA la alimente va duce la scăderea numărului agenţilor economici care pot cere rambursarea taxei pe bază de stocuri, acesta fiind şi obiectivul urmărit de autorităţi, care au probleme serioase în a evalua stocurile producătorilor, spun experţii fiscali. În acelaşi timp, măsura ar putea genera o tendinţă de mutare a companiilor multinaţionale către ţări unde îşi pot recupera banii pe TVA aferentă stocurilor deţinute.

Întărirea supravegherii şi a controlului fiscale va însemna acţiuni în trei direcţii principale: creşterea gradului de colectare a veniturilor, solicitarea de informaţii şi acte adiţionale de la instituţiile de credit şi extinderea ariei de competenţă a autorităţilor fiscale, inclusiv în domeniul colaborării cu organele de cercetare penală. Fiscul va putea solicita de la bănci rulajele şi soldurile conturilor curente ale clienţilor, datele de identificare ale persoanelor cu drept de semnătură, precum şi informaţii despre casetele de valori.

De asemenea, au fost înăsprite regulile privind răspunderea în solidar cu firmele intrate în procedura de insolvenţă. Astfel se urmăreşte angajarea răspunderii solidare a persoanelor care deţin în realitate controlul decizional asupra companiei, chiar dacă nu apar ca atare în actele societăţii, precum şi a administratorilor care în perioada mandatului nu şi-au îndeplinit obligaţia de a cere deschiderea procedurii de insolvenţă.

"Pentru a evita o posibilă angajare a răspunderii solidare, este posibil ca administratorii să prioritizeze plata obligaţiilor bugetare, fiscul devenind astfel privilegiat în faţa altor creditori. Acest lucru ar putea perturba fluxurile de plăţi în economie, iar investitorii străini ar putea fi influenţaţi negativ în decizia de a-şi plasa resursele în România", apreciază Andra Caşu, Tax Manager în cadrul companiei de consultanţă şi audit Ernst&Young.

Ca măsuri de diminuare a evaziunii fiscale, Biriş propune colectarea TVA doar de către retaileri şi nu pe întreg lanţul de producţie ca până acum, precum şi plafonarea bazei de calcul pentru contribuţiile sociale la trei-patru salarii medii brute pe economie (circa 7.000 de lei).